Da li će doći do završetka izgradnje dvorane "Servitium", objavljen javni poziv

03.04.2018. 10:13 / Izvor: Akta.ba
Da li će doći do završetka izgradnje dvorane 'Servitium', objavljen javni poziv

Rok za početak izvođenja radova počinje od dana uvođenja izvođača radova u posao, a krajnji rok za završetak radova je 28. septembar 2018. godine.

Opština Gradiška raspisala je javni poziv za Izvođenje radova na energetskoj sanaciji i završetku višenamjenske sportske dvorane "Servitium".

Procijenjena ukupna vrijednost ugovora bez PDV-a u KM je 8.900.000,00.

Rok za početak izvođenja radova počinje od dana uvođenja izvođača radova u posao, a krajnji rok za završetak radova je 28. septembar 2018. godine.

Podsjećamo, izgradnja Sportsko-poslovnog centra "Servitium" / Servicijum u Gradiški počela je još 2008. godine kada su, sada bivši načelnik Gradiške Nikola Kragulj i tadašnji ministar za omladinu i sport Republike Srpske, Proko Dragosavljević ozvaničili početak radova.

Ubrzo je stala gradnja zbog finansijski problema, nakon čega je ugovor prekinut i radovi zaustavljeni, a tek u junu 2012. godine konstatovano da je sportska dvorana trebalo da bude odavno završena.

Još tada su najavljivali da će u novi objekat biti uloženo 12 miliona KM. U dvoranu je do sada uzidano 5.809.527, 94 KM. Od toga je izvođač radova, “Niskogradnja“ iz Laktaša, uložila 1.027 182,89 KM, Vlada RS 1.200,000 KM, dok je ostatak sredstava u iznosu od 3.580,345,05 uložila opština Gradiška.

Sve ovo navedeno je u Informaciji o realizaciji ugovora o izgradnji Sportske dvorane “Servitium”.

Sadašnji načelnik opštine, Zoran Adžić nedavno je kazao da je problem oko izgradnje sportsko-poslovnog centra “Servicijum” nastao 2012. godine, kada je na mjesto načelnika opštine došao Zoran Latinović, “koji je dao nalog da se obustavi gradnja”.

Tri i po godine niko nije prilazio sportskoj dvorani. Izvođač radova kompanija "Niskogradnja" je podnijela tužbeni zahtjev Okružnom privrednom sudu Banjaluka, da bi sačuvao svoje interse, a opština Gradiška podnijela kontratužbu, i taj proces je objedinjen.

U oktobru 2015. godine su se sjetili da trebaju nešto da rade i napravili su sporazum sa "Niskogradnjom", pojasnio je Adžić.

Prema njegovim riječima, u tom sporazumu prvi uslov bio je da se isplati 327.000 KM, drugi da se obezbijedi imovinsko razdvajanje, da bi opštini ostala sportska dvorana, a “Niskogradnji” poslovni dio objekta, i treći da se potpiše aneks ugovora o nastavku gradnje dvorane.

On je ocijenio da je novi sporazum o poravnanju sa “Niskogradnjom”, koji bi koštao opštinu oko 750.000 KM, trenutno jedini način da se obezbijede uslovi za nastavak izgradnje dvorane.

Centar se gradi na lokaciji kod Gradskog stadiona u Gradiški, a projekat se realizuje na bazi javno-privatnog partnerstva.

Kako se navodi u projektu, Sportsko-poslovni centar "Servitium" se sastoji od polivalentne sportske dvorane i poslovnog centra i prostire se na 8.000 metara kvadratnih.

I.M.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije