Novi most je gotov ali nije granični prelaz

28.05.2018. 08:17 / Izvor: Alternativna televizija
Novi most je gotov ali nije granični prelaz

Iako su svi radovi na mostu “Bratoljub” završeni prije pola godine, granični prelaz Bratunac-Ljubovija, preko željeznog mosta, još je aktuelan.

Novi most je gotov ali nije granični prelaz. Zato su na “Bratoljubu” pripadnici graničnih policija BiH i Srbije koji dežuraju i sprečavaju nelegalne prelaske iz jedne u drugu državu. Ponekad imaju i problema objašnjavajući ljudima da moraju na stari most, udaljen desetine kilometara. Narod, da ne bi plaćao novčane kazne, za sada i nema druge nego okolo.

Iako su svi radovi na mostu “Bratoljub” završeni prije pola godine, granični prelaz Bratunac-Ljubovija, preko željeznog mosta, još je aktuelan.

Zapelo je zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa zbog kojih se mjesecima prepucavaju Banjaluka i Sarajevo. Kako god, Vlada Srpske je donijela odluku da ustupi neophodno zemljište na korišćenje bez naknade. Predsjednik Republike kaže da je uvjeren da će se uskoro moći preko mosta.

"Ovo je važno i ja želim to da istaknem da je višedecenijska težnja ovih ljudi pripala meni, predsjedniku Vučiću i načelniku opštine i ovim ljudima, odbornicima, da realizujemo tu ideju. Vlada RS je uočila slabosti i sporosti vezano oko procedure, prihvatila je sve definisane i nedefinisane troškove oko izgradnje graničnog prelaza i vjerujem da će to brzo biti", kaže Milorad Dodik, predsjednik Srpske.

To je zeleno svjetlo Upravi za indirektno oporezivanje BiH.

"U ovom trenutku mi se sad nalazimo u završnoj fazi potpisivanja ugovora sa Vladom RS o davanju na korišćenje zemljišta na kome će biti izgrađen granični prelaz. Očekujemo da će to biti završeno u narednih nekoliko dana i nakon toga stičemo uslov da resornom ministarstvu za prostorno uređenje RS proslijedimo zahtjev za dozvolu za gradnju ovog graničnog prelaza", kaže Ratko Kovačević, portparol UIO BiH.

Čim se završe sve potrebne procedure, Uprava za indirektono oporezivanje BiH raspisuje međunarodni tender za izgradnju graničnog prelaza, jer je 11 miliona maraka obezbijeđeno. Opština Bratunac je završila svoje obaveze prema ovom projektu.

"Mi smo imali pristupne sobraćajnice za kuće koje neće moći prilaziti zbog granice, mi smo to već završili i to će funkcionisati u narednom periodu", kaže Nedeljko Mlađenović, načelnik opštine Bratunac.

Predviđeno je da granični prelaz Srbije i BiH bude zajednički. Granični terminali nalaziće se na teritoriji Bratunca. “Bratoljub” je vrijedan oko 13 miliona evra.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije