Počinje rekonstrukcija Zemaljskog muzeja BiH

29.06.2018. 13:14 / Izvor: Akta.ba
Počinje rekonstrukcija Zemaljskog muzeja BiH

Radovi na rekonstrukciji elektroinstalacija u izložbenim salama Odjeljenja za prahistoriju Zemaljskog muzeja BiH počinju 2. jula.

Radovi na rekonstrukciji elektroinstalacija u izložbenim salama Odjeljenja za prahistoriju Zemaljskog muzeja BiH počinju 2. jula, saopćeno je iz Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH.

Vrijednost radova je 13.000 KM i obuhvataju rekonstrukciju elektroinstalacija – mijenja se dotrajala i ugrađuje savremena mreža kablova i pripadajućih elemenata koja će omogućiti postavljanje savremene izložbe koja je u pripremi.

U vezi s tim, 28. juna održan je sastanak projektnog tima iz Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika i menadžmenta Zemaljskog muzeja BiH sa odabranim izvođačem i nadzorom radova, firmama Electra d.o.o. i Elekting d.o.o. iz Sarajeva.

Projekat rekonstrukcije elektroinstalacija izradila je firma Deling d.o.o. Tuzla kao svoj doprinos obnovi muzeja.

Spomenuti radovi su ujedno i priprema za restauraciju stropnog i zidnog slikarstva u salama Odjeljenja za prahistoriju. Zidno slikarstvo predstavlja rijetki primjer očuvanog secesijskog slikarstva na tlu Bosne i Hercegovine.

Radovi se provode u okviru projekta "Preventivna konzervacija zbirki Zemaljskog muzeja BiH u Sarajevu", a za koji je sredstva donirao Specijalni fond američkih ambasadora za očuvanje kulturnog naslijeđa pri Ambasadi SAD-a u BiH.

Projekt u iznosu od 625.000 USD (1.070.000 konvertibilnih maraka), implementira Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika, navodi se u saopćenju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije