Zbog tehničkog prijema državnog zatvora BiH mjesečno gubi pola miliona maraka

Investicije / PROJEKTI

Zbog tehničkog prijema državnog zatvora BiH mjesečno gubi pola miliona maraka

Naglašavajući da se radi o vrlo značajnom projektu, kazao je da je nedopustivo da se osam mjeseci čeka zbog tehničkog prijema.

03.07.2018. 14:32 Izvor: / Fena

Ministar pravde Bosne i Hercegovine Josip Grubeša izjavio je novinarima da je na današnjoj sjednici informirao Vijeće ministara BiH o aktivnostima Jedinice za implementaciju projekta vezano za stavljanje državnog zatvora u funkciju.

"Danas smo zaključili da se pod hitno mora naložiti Upravnom odboru da se nađe model kako će se završiti tehnički prijem u što kraćem mogućem roku", kazao je ministar Grubeša, dodajući da bi Jedinica trebala dogovoriti cijenu.

Naglašavajući da se radi o vrlo značajnom projektu, kazao je da je nedopustivo da se osam mjeseci čeka zbog tehničkog prijema.

"Nedopustivo je i prema BiH i prema donatorima i prema kreditorima. Šaljemo vrlo lošu sliku i građanima BiH i partnerima iz EU", istaknuo je ministar Grubeša.

Napomenuo je da Ministarstvo pravde niti Jedinica za implementaciju projekta nisu ni na koji način sudjelovali u kreiranju cijene tehničkog prijema.

"Sud je donio odluku da se s firmom koju je odabrala općina Jedinica dogovori o visini naknade. Visina naknade je s prvotnih 526 sada došla na 300 tisuća maraka", kazao je ministar Grubeša.

On je naveo i drugi problem, koji je danas također prezentirao na sjednici Vijeću ministara, "da mjesečno gubimo oko 530 tisuća maraka, grubo procijenjenih, zbog toga što nije tehnički prijem završen".

"Već od desetog mjeseca, ako zatvor ne bude u funkciji, taj iznos će se povećati na 900 tisuća na mjesečnoj razini", tvrdi ministar Grubeša.

Kaže da su danas zaključili da se pregovaranje u vezi s cijenom tehničkog prijema mora pod hitno završiti, da se mora naći model da se to plati.

"Mi sredstva imamo, možemo platiti", kazao je ministar Grubeša.

Naglasio je da se radi o vrlo značajnom projektu koji ne bi smio trpiti zbog jednog tehničkog dijela.

Dodao je da nije samo tehnički prijem uslov da se zatvor otvori. Nakon tehničkog prijema, ima dodatnih aktivnosti koje se moraju ubrzati kako bi državni zatvor što prije bio stavljen u funkciju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije