Izgradnja hidroelektrana Foča i Paunci investicija od 200 mil. eura

23.08.2018. 08:29 / Izvor: Agencije
Izgradnja hidroelektrana Foča i Paunci investicija od 200 mil. eura

Kažu da su trenutno u završnoj fazi pred raspisivanje javnog poziva za izbor izvođača radova.

Ministar energetike i rudarstva Srbije Aleksandar Antić nada se da će prve formalno-pravne radnje u vezi s gradnjom dvije nove hidroelektrane na Drini biti realizovane do kraja godine, napominjući da Elektroprivreda Republike Srpske treba da aplicira i obezbijedi koncesiono pravo, a da će se u međuvremenu raditi na ostalim pitanjima, prenosi Tanjug.

On je to izjavio nakon jučerašnje sjednice Energetskog komiteta Srbije i RS, na kojoj je dogovorena zajednička gradnja elektrana Foča i Paunci, a što će biti verifikovano 29. avgusta na zajedničkoj sednici dvije vlade u Trebinju.

Nakon sjednice koja je održana u Hidroelektrani u Malom Zvorniku procijenjeno je da su ta dva na dobrom hidropotencijalu, te da je njihova realizacija u zajedničkom interesu.

Kako je Antić objasnio radi se o dvije hidroelektrane snage oko 95 megavata, vrijednost investicija je oko 200 mil EUR, određen je zajednički tim koji će raditi na projektu, a Elektroprivreda RS i EPS će biti zadužene za razvoj projekta, odnosno izgradnju hidroelektrana.

Antić je kazao da je na sastanku bilo riječi i o saradnji u oblasti gasne privrede, rješavanju odnosa u odnosima Srbijagasa i Gasprometa Pale, koji imaju zajedničku imovinu, a potrebno je da se na nivou dvije vlade usaglase njihovi odnosi.

Antić se nada da će to biti završeno do početka nove grijne sezone, a ministar industrije, energetike i rudarstva RS Petar Đokić kaže da Vlada RS već duže radi na pripremi za izgradnjuhidroelektrane Buk Bijela.

Kaže da su trenutno u završnoj fazi pred raspisivanje javnog poziva za izbor izvođača radova, ali i da se sada planira zajednička gradnja još dvije nove hidroelektrane.

"Nema ništa veće i važnije od toga da građani i Srbije i Srpske vide da mi radimo zajedno, da smo na jednak način posvećen daljoj izgradnji i jačanju naših odnosa i saradnja i kroz životna pitanja", rekao je Đokić.

Sjednici Energetskog komiteta Srbije i Republike Srpske prisustvovali su i generalni direktor JP Srbijagas Dušan Bajatović, v.d. direktora JP EPS Milorad Grčić, direktor za proizvodnju energije Drinsko Limske Hidroelktrane Mikajilo Zlojutro.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije