Sistem navodnjavanja Cvilinskog polja stavljen u funkciju

01.09.2018. 08:32 / Izvor: Fena
Sistem navodnjavanja Cvilinskog polja stavljen u funkciju

Ovaj projekt obuhvata oko 88 hektara za navodnjavanje, gdje je 271 korisnik dobio pravo da koristi vodu koja se može izmjeriti.

U Općini Foča u FBiH jučer je zvanično u funkciju stavljen sistem navodnjavanja Cvilinskog polja. Tim povodom u ovom dijelu Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde boravili su direktori OPEC-ovog Fonda za međunarodni razvoj (OFID) Suleiman Jasir Al-Herbish i Ureda za koordinaciju projekata (IFAD) Halil Omanović.

U pratnji načelnika Općine Foča u FBIH Zijada Kunovca i premijera BPK-a Goražde Emira Okovića oni su obišli lokaciju na kojoj je postavljen glavni sistem za navodnjavanje Cvilinskog polja. On je dio velikog projekta IFAD-a realizovanog na području 27 općina u FBiH, u čijem je finansiranju, između ostalih, učestvovao i OFID.

"Konkretno, ovaj projekt obuhvata oko 88 hektara za navodnjavanje, gdje je 271 korisnik dobio pravo da koristi vodu koja se može izmjeriti. Ukupna vrijednost ovog projekta je 260.000 KM, od čega je novčani dio 194.000 KM u kojem je 70 posto ili 140.000 KM osigurao OPEC-ov Fond. Ovaj sistem je zvanično u funkciji", kazao je Halil Omanović, direktor Ureda za koordinaciju projekata (IFAD) pri Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Generalni direktor OPEC-ovog Fonda za međunarodni razvoj Suleiman Jasir Al Herbish kazao je da se i na ovaj način potvrđuje predanost fonda u saradnji s BiH, a posebno ovim područjem.

"Sada ovdje imamo projekt navodnjavanja, a u budućnosti želimo ih imati i više. Mi dajemo prioritet ovakvim projektima sa opskrbom vode u vašoj zemlji", kazao je Al-Herbish.

U Udruženju koje okuplja poljoprivrednike s ovog područja odnosno korisnike ovih usluga napominju da se radi o izuzetno vrijednom projektu čija realizacija će uz ostalo doprinijeti iskorištavanju raspoloživih potencijala i planiranju razvoja poljoprivrede.

"Do sada imamo potpisanih 77 izjava ljudi koji žele da koriste ovaj sistem, jer svi imaju svoja brojila, šahtove i sami mogu da kontrolišu koliko vode koriste. Od velikog značaja je ovaj projekt jer će poljoprivredni proizvođači moći planirati proizvodnju na parcelama, uz podršku stručnih službi, kako bi iskoristili veliki potencijal na 88 hektara", kazao je predsjednik Udruženja korisnika vode sistema navodnjavanja Cvilin Edin Čengić 

Premijer BPK-a Goražde Emir Oković izrazio je zadovoljstvo saradnjom sa IFAD-om koji je u ovom dijelu BiH realizovao brojne projekte ukupne vrijednosti više od dva miliona KM.

"IFAD je prisutan u svim općinama. Do sada je urađen ovaj projekt na Cvilinu i putni pravac u Vran Potoku (Grad Goražde). U općini Pale u FBiH se radi na 7 km puta Prešpice te put za naselja Gornji i Donji Brdarići. U toku je tender za put prema Zebinoj šumi (Foča u FBiH), takođe tu je i projekt navodnjavanja u naselju Hubjeri i projekt za put Ilovača - Goršić polje (Grad Goražde). Uglavnom se radi o programima koji su direktno naslonjeni na listu javnih investicija FBiH", pojasnio je Oković.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije