Oživljava prostor rogatičke drvne industrije "Sjemeć", uskoro proizvodnja peleta

07.09.2018. 09:43 / Izvor: Glas Srpske
Oživljava prostor rogatičke drvne industrije 'Sjemeć', uskoro proizvodnja peleta

Savremena oprema za peletaru, vrijedna oko milion maraka, kupljena je u Italiji i čeka se na njenu isporuku, nakon čega će startovati pogon kapaciteta proizvodnje četiri tone peleta dnevno.

Prostor bivše rogatičke drvne industrije “Sjemeć” polako, ali sigurno, vraća stari sjaj, a pri kraju je priprema radnog prostora i nabavka sirovine za proizvodnju peleta, koja bi trebalo da počne do kraja mjeseca.

Savremena oprema za peletaru, vrijedna oko milion maraka, kupljena je u Italiji i čeka se na njenu isporuku, nakon čega će startovati pogon kapaciteta proizvodnje četiri tone peleta dnevno.

Miroslav Janković, jedan od vlasnika preduzeća DOO “DMM” iz Plješevice kod Rogatice, koje je kupilo imovinu bivše drvne industrije “Sjemeć” u stečaju, kaže da je planirano da peletara zaposli oko 20 novih radnika. U peletari, dodao je on, biće zaposleni Rogatičani koji su do sada za hljeb zarađivali idući u Sokolac, Knežinu ili Pale.

Janković je zajedno sa ocem Dragišom i bratom Milanom početkom godine kupio imovinu “Sjemeća”, koji je do rata zapošljavao više od 700 radnika. Jankovići su za bivši gigant izdvojili 2,5 miliona maraka, uz obećanje da će oživjeti drvnu industriju u Rogatici.

Međutim, mnogi Rogatičani su tada sumnjali u njihova obećanja. Na takve reakcije upućivao je poslijeratni period i privatizacija, u kojoj je umjesto oživljavanja dolazilo do daljeg urušavanja na račun zaposlenih, dobavljača, ali i cjelokupne zajednice. Da bi bila zaustavljena erozija spas je tražen u stečaju i novoj privatizaciji.

Iako su “Sjemeć” kupili u krajnje lošem stanju, gdje je pilana bila potpuno devastirana i sa starim gaterom, fabrika namještaja zatečena sa nekoliko neupotrebljivih mašina, stolarija prazna, kotlovnica sa oštećenim cijevima i pratećom infrastrukturom, a sušara bez grijača i ostale opreme, oni su zasukali rukave i krenuli da spasavaju ono što se dalo i moglo spasti.

Danima je trajalo čišćenje objekata i prostora u kojem je bilo 11 hektara zemljišta sa izgrađenim i neizgrađenim objektima. Cijeli prostor ograđen je betonskom i panel ogradom i počela je priprema za instaliranje fabrike za izradu peleta, a uz to je osmišljen i plan oživljavanja industrije. Jankovići, koji odranije imaju vlastitu pilanu, smještenu u objektima bivše fabrike slada, očekuju da do kraja mjeseca bude kako su i obećali. Osim toga, oni se užurbano pripremaju i za obnovu stolarije i proizvodnje namještaja. To je, reče stariji brat Milan, druga faza u planu razvoja firme.

"U trećoj, ako Bog da, planiramo da na prostoru bivšeg fudbalskog igrališta izgradimo jednu stambeno-poslovnu zgradu sa 40 stanova za svoje radnike", rekao je Janković.

Da Jankovićima koji rade od jutra do sutra ne manjka entuzijazma pokazuje i Milanov sin Vasilije. Iako tek trinaestogodišnjak, on po krugu “Sjemeća” uspješno vozi veliki kamion sa prikolicom punom građe.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije