U Milićima počinje izgradnja postrojenja za mljevenje hidrata i glinice

22.09.2018. 09:08 / Izvor: SRNA
U Milićima počinje izgradnja postrojenja za mljevenje hidrata i glinice

Kamen temeljac postavili su predsjednik Kompanije "Boksit" Rajko Dukić i izvršni direktor "Boksitovog" sektora "Rudarstvo" Dragan Simić. 

U Milićima je jučer postavljen kamen temeljac za izgradnju industrijskog postrojenja za sušenje i mljevenje hidrata i glinice, u koji će biti uloženo oko 4.500.000 KM, najvećim dijelom sredstava Kompanije, uz očekivani godišnji prihod od 20 miliona KM.

Kamen temeljac postavili su predsjednik Kompanije "Boksit" Rajko Dukić i izvršni direktor "Boksitovog" sektora "Rudarstvo" Dragan Simić. 

Obraćajući se na svečanosti, kojoj su priustvovali ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić, te poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske i parlamentu BiH, Dukić je istakao da je ovaj projekat od velikog značaja za Kompaniju "Boksit". 

"Čekali smo skoro 60 godina da se, na bazi rude boksita koju proizvodimo, napravi prvo indistrijsko postrojenje. Ova fabrika biće realizovana u dvije etape, s tim što će prva biti završena najkasnije za šest, a druga za devet mjeseci. Prva etapa predviđa da se suši i melje hidrat, kao i metalurška glinica, godišnjeg kapaciteta od 30 hiljada tona", naveo je Dukić. 

Prema njegovim riječima, nabavka kompletne opreme, koja se već koristi i u zvorničkoj "Alumini", ugovorena je sa poznatim kineskim proizvođačem. 

Dukić je naveo da je u drugoj etapi predviđena kupovina specijalnog mlina iz Italije kojim bi se mljela metalurška i visokokalcinisana glinica krupnoće od dva do sedam mikrona, uz godišnji kapacitet od pet hiljada tona. 

On je naveo da je ukupna površina poslovnog prostora, industrijskog pogona i magacina 1.200 metara kvadratnih, a da je "kompletna projektovana u režiji Kompanije "Boksit", koja će biti i izvođač radova". 

"S obzirom na to da je riječ o proizvodima koji su traženi na svjetskom tržištu jer imaju primjenu u različitim granama proizvodnje, može se očekivati da neće biti problema da se, prije svega, prodajnom mrežom "Alumine", plasiraju i ovi proizvodi", rekao je Dukić i dodao da je planirani godišnji prihod, za pun proizvodni kapacitet fabrike, oko 20 miliona KM, a biće zaposleno oko 15 radnika. 

Dukić i izvršni direktor "Boksitovog" sektora "Fabrika namještaja i masivnih ploča" Branko Marković danas su presijecanjem trake svečano pustili u pogon sušaru, perionicu, kotlovnicu i pogon za proizvodnju peleta, u koju je kompanija uložila oko dva miliona KM. 

Marković je u obraćanju nakon ovog čina rekao da će ova investicija omogućiti povećanje kapaciteta fabrike u primarnoj proizvodnji i proizvodnju kvalitetnije robe uz manju potrošnju energije. 

"Sa novim investicijama u Fabrici namještaja i masivnih ploča u potpunosti je zaokružen tehnološko proizvodni proces od primarne prerade do primarne proizvodnje namještaja", rekao je Marković i dodao da kompletnu proizvodnju fabrika izvozi na zapadno-evropsko tržište, prvenstveno u Njemačku i Austriju. 

Marković je naveo da fabrika trenutno zapošljava 140 radnika, a da će, s obzirom na planirano povećanje proizvodnje, biti potrebno još zaposlenih. 

Presijecanjem trake svečano je danas otvorena i hladnjača za smještaj konzumnih jaja u "Boksitovom" sektoru "Proizvodnja hrane", u čiju izgradnju i opremanje je uloženo gotovo 1.300.000 KM. 

Izvršni direktor u Kompaniji "Boksit" Gordana Zarić rekla je da se, kada je riječ o tehnološkom procesu, sa sigurnošću može tvrditi da je "Boksit", višegodišnjim ulaganjem u nabavku najsavremenije opreme, zajedno sa preduzećem "Mileks", koji je ravnopravan suvlasnik, zaokružio proizvodni proces, od proizvodnje hrane, do proizvodnje konzumnih jaja. 

"Danas smo u svakom pogledu, kada je riječ o proizvodnji konzumnih jaja, regionalni lider, pa i šire. Naša mjesečna proizvodnja je 5,5 miliona komada konzumnih jaja, a do kraja oktobra biće podignuta na 7,5 miliona. Jedina karika koja je nedostajala na kraju, u lancu proizvodnje, jeste savremeno skladište, odnosno hladnjača, koje danas otvaramo", rekla je Zarićeva. 

Čestitku Kompaniji "Boksit" povodom otvaranja novih proizvodnih pogona i investiranja u nove, uputio je  predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije