Puštena u promet nova saobraćajnica kod Klinike na Jezeru

25.09.2018. 15:21 / Izvor: Akta.ba
Puštena u promet nova saobraćajnica kod Klinike na Jezeru

Za novu kanalizacionu i vodovodnu mrežu položeno je 400 metara novih cijevi te je postavljeno oko 3.000 kvadratnih metara novog asfalta.

Simboličnim uklanjanjem traka koje su sprečavale promet motornih vozila, načelnik Općine Centar u Sarajevu Nedžad Ajnadžić, premijer Kantona  Adem Zolj, generalna direktorica UKCS-a Sebija Izetbegović i direktor Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo Mirza Hulusić ozvaničili su završetak izgradnje saobraćajnice koja prolazi pored Klinike za ginekologiju i porodiljstvo na Jezeru i povezuje ceste od stadiona na Koševu do naselja Slatina i Kromolj, saopćeno je iz Općine Centar. 

"Dijelim zadovoljstvo s prisutnim građanima zbog završetka ovog projekta koji predstavlja život za ovaj kraj. Ovdje je trebalo prvo sanirati ogromno klizište, gdje je glavnu ulogu preuzeo Zavod za izgradnju KS. Općina Centar je za tu namjenu izdvojila 970.000 KM, dok smo za realizaciju kompletnog projekta, s izgradnjom nove saobraćajnice, ukupno iz budžeta izdvojili 1.350.000 KM. Zahvalan sam građanima koji su ustupili dio svoje zemlje da napravimo ovu saobraćajnicu. Ovo je jedan od projekata poput vodovoda na Nahorevu koji smo svojom upornošću uspjeli završiti. U narednih deset dana kreću radovi na izgradnji Prve transverzale. Nažalost, izmještanje Alipašine ulice i izgradnju kružnog toka na Šipu koči rješavanje 2.000 metara kvadratnih vojne imovine, projekat za koji ćemo izdvojiti 3,5 miliona KM", kazao je načelnik  Ajnadžić. 

Direktorica Izetbegović je rekla da je puštanjem u funkciju ovako kvalitetne ceste riješen problem prolaska motornih vozila kroz krug Klinike za ginekologiju i porodiljstvo.

"Naravno, kroz krug bolnice će i dalje moći prolaziti vozila Hitne pomoći, roditelji bolesne djece i trudnice koje dolaze na porođaj. Također smo u pregovorima sa načelnikom Ajnadžićem u rješavanju pitanja izgradnje kružnog toka u Bolničkoj ulici te izgradnji spomen-obilježja palim borcima tokom proteklog rata", rekla je Izetbegović.

Premijer Zolj je najavio nove projekte koji su u planu za realizaciju tokom ove i naredne godine.

"Poznato mi je kako je ovaj projekat bio kompleksan za realizaciju. Vlada KS je obezbijedila 1.100.000 KM koje će prebaciti Općini Centar za realizaciju projekata uređenja saobraćajne infrastrukture i nadam se da će uskoro krenuti projekat obnove Bolničke ulice koja je jako bitna za ovo područje, što će finansirati Vlada KS, a realizovati Općina Centar", rekao je Zolj.

Predsjednik Savjeta Mjesne zajednice „Betanija-Šip“ Fikret Čolić je objasnio da je ovaj projekat očekivan dugi niz godina, čime je riješeno više problema ove lokalne zajednice, poput sanacije klizišta, te su povezana dva mjesna područja Općine Centar. Mještani ove mjesne zajednice dobili su kraći i bolji put do magistralnog puta i njihovih domova.

U okviru sanacije klizišta nasuto je oko 4.000 metara kubnih materijala te su izgrađeni novi armirano-betonski i gabionski potporni zidovi u dužini od 118 metara.

Za novu kanalizacionu i vodovodnu mrežu položeno je 400 metara novih cijevi te je postavljeno oko 3.000 kvadratnih metara novog asfalta duž saobraćajnice.

Također su izgrađeni pješački trotoari s obje strane saobraćajnice, površine oko 2.000 metara kvadratnih. Položene su elektroinstalacije za buduću rasvjetu te iscrtana horizontalna saobraćajna signalizacija.

Glavni projekat izgradnje nove saobraćajnice je izradila projektantska firma TZI inžinjering Sarajevo, dok je za realizaciju ovog projekta bio zadužen Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo. Izvođač radova je Mibral d.o.o Sarajevo.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije