Pušteno u rad glavno postrojenje vodovodnog sistema "Crno Vrelo"

04.10.2018. 14:59 / Izvor: Akta.ba
Pušteno u rad glavno postrojenje vodovodnog sistema 'Crno Vrelo'

Radojičić je na otvaranju poručio da je danas istorijski dan za mnoge mještane Banjaluke i Prijedora.

Gradonačelnici Banjaluke i Prijedora Igor Radojičić i Milenko Đaković pustili su danas u probni rad fabriku vode, glavno postrojenje vodovodnog sistema "Crno vrelo", koje bi trebalo da riješi vodosnabdijevanje za 20.000 stanovnika sa rubnih područja dva grada.

Radojičić je na otvaranju poručio da je danas istorijski dan za mnoge mještane Banjaluke i Prijedora, ističući da je završetak fabrike vode na Crnom vrelu posao koji se čeka već više od deceniju.

On je istakao da je izgrađena potpuno automatizovana fabrika vode, iz koje će biti distribuisana voda za četiri planirana podsistema na rubnim područjima Banjaluke i Prijedora.

"Zahvaljujući emisiji gradskih obveznica, obezbijeđeno je nešto više od milion KM za radove na tri kraka podsistema `Zvijezda`. Prvi će dobiti vodu stanovnici koji su na kraku prema Dedića lokvi, iz zaselaka Dedići, Divjaci, Milojevići, Jankovići i drugi. Istovremeno, radi se na još dva kraka, i to prema rezervoarima na Đurića glavici i prema Jankovića brdu", rekao je Radojičić.

Prema Radojičićevim riječima, do sada je u izgradnju "Crnog vrela" uloženo 10 miliona KM, bez uračunate sekundarne vodovodne mreže koja se trenutno gradi, u vrijednosti od milion KM.

"Procijenjena vrijednost svih potrebnih radova iznosi više od 20 miliona KM", rekao je Radojičić.

On je istako da će se izgradnja nastaviti i u idućoj godini, a da se trenutno pregovara sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj o kreditu za ovaj, ali i još neke vodovode na području grada.

Radojičić je ukazao da se samo u ovoj godini radi na 18 vodovoda na širem području grada.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković izrazio je zadovoljstvo što je primarni i sekundarni vodovodni sistem na području Omarske i okolnih sela, kako je rekao, konačno napunjen vodom.

"Mi smo u dijelu projekta, kada smo završili primarni cjevovod prema Prijedoru, završili i sekundarnu mrežu, ali Evropska investiciona banka, koja je kredititrala projekat, nije dozvolila da se radi tercijarna mreža dok sistem ne bude napunjen vodom. Sada je to urađeno, pa smo raspisali tender za nastavak gradnje tercijarne mreže i kućnih priključaka, i čekamo trenutak da mještani sa tog područja puste vodu na svojim česmama", rekao je Đaković.

Sredstva od dva miliona KM za završetak fabrike vode, prošle godine obezbijedila je Vlada Republike Srpske, a gradovi Banjaluka i Prijedor, vodili su cijelu investiciju i projekat, saopšteno je iz banjalučke Gradske uprave.

Radove je izvelo preduzeće "Hidrokop". 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije