Pušten u rad prečistač otpadnih voda projekat vrijedan 7 miliona eura

25.02.2016. 12:24 / Izvor: Akta.ba

Na lokaciji nekadašnjih muljnih polja u blizini Velike Obarske danas je u rad svečano pušten prečistač otpadnih voda čime je zvanično završena druga faza izgradnje kanalizacionog sistema u Gradu Bijeljina.

Na lokaciji nekadašnjih muljnih polja u blizini Velike Obarske danas je u rad svečano pušten prečistač otpadnih voda čime je zvanično završena druga faza izgradnje kanalizacionog sistema u Gradu Bijeljina. Vrijednost projekta iznosi nešto više od sedam miliona evra bez PDV-a, a sredstva su obezbijeđena iz donacija - 3 miliona evra iz programa Municipal Window Evropske Unije i 42 miliona švedskih kruna (oko 4,3 miliona evra) od Švedske agencije za međunarodni razvoj i saradnju (SIDA). Izvođač radova je bio konzorcijum Wabag-Higra, a izgradnja je trajala oko dvije godine.

Svečanosti su, pored rukovodstva lokalne uprave, preduzeća "Vodovod i kanalizacija" i Jedinice za implementaciju projekta (PIU tim) prisustvovali predstavnici Аmbasade Kraljevine Švedske, Delegacije Evropske Unije, ambasador Republike Srbije, zamjenik Šefa Misije OEBS, ministri prostornog uređenja, građevinarstva i ekologije, odnosno, finansija u Vladi Republike Srpske i druge zvanice.

U svom obraćanju, gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić je podsjetio da su u ovom projektu učestvovale brojne ustanove i organizacije i da je rezultat te saradnje uspješno završen objekat od izuzetne važnosti za očuvanje životne sredine:

"Za deset godina, otkako se realizuje projekat izgradnje kanalizacije, ugasili smo 25.000 septičkih jama i time riješili ogroman ekološki problem. Završetkom prečistača, napravili smo novi korak u zaštiti životne sredine i od sada će prikupljene otpadne vode biti tretirane i prečišćene do 2. stepena kvaliteta i tek onda ispuštane u vodotokove. Ovaj projekat je dobio najviše ocjene relevatnih međunarodnih ustanova za kvalitetnu i odgovornu realizaciju i utrošak sredstava", istakao je gradonačelnik Mićić.

Ministar Srebrenka Golić je naglasila da je Vlada dala garancije za kreditno zaduženje za potrebe izgradnje kanalizacije i tako doprinijela realizaciji ovog projekta. Predstavnici Аmbasade Švedske i Delegacije Evropske Unije Mari Bergstrom i Melvin Аsin u BiH su istakli da je zaštita životne sredine jedan od glavnih prioriteta zemalja EU i zdravlja stanovništva i podsjetili da je, u procesu prilagođavanja BiH evropskim standardima, briga o vodama jedan od važnih segmenata kojem se mora pokloniti znatna pažnja.

Nakon završetka druge faze izgradnje kanalizacione mreže na kanalizaciju je priključeno više od 9.000 korisnika, odnosno, oko 40.000 stanovnika i izgrađeno je 27,5 kilometara fekalnih kolektora i više od 14 kilometara priključnih cjevovoda. Takođe, izgrađeno je nepunih 15 kilometara kišne kanalizacije, kao i 91,5 kilometara nove vodovodne mreže. Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda će zadovoljiti sve nacionalne i evropske pravne zahtjeve i direktive koje se tiču urbanih otpadnih voda i tretiranja kanalizacionog mulja.

Od početka izgradnje kanalizacionog sistema, za ovu namjenu obezbijeđeno je 41 milion evra. Od toga, donacije Evropske Unije i zemalja članica EU iznose 18 miliona evra, uključujući i 6,5 miliona evra iz ORIO fonda holandske Vlade za narednu fazu izgradnje u Ulici 27. Marta i Bogdanovića placu. Iz kredita je obezbijeđeno 12 miliona evra, a iz budžeta Grada 11 miliona.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije