Investicije / PROJEKTI

Revitalizacija objekta "Alipašina 9": Stara dama u novom ruhu

21.01.2019. 15:30 / Izvor: Akta.ba

Nakon investicije u objekat Malta Complex, investitor Green Energy Solutions d.o.o. Sarajevo krenuo je sa revitalizacijom objekta Alipašina 9, na atraktivnoj lokaciji u samom centru Sarajeva.

Iz kompanije GALLERY d.o.o. koja radi marketing i prodaju kazali su za portal Akta.ba da se radi o vrlo specifičnom projektu i drugačijem na našim prostorima.

"Budući da se radi potpunoj rekonstrukciji objekta sa historijskom baštinom radovima je potrebno pristupiti vrlo pažljivo i po određenoj proceduri. U skladu sa istim, radovi napreduju punom parom, nezapostavljajući kvalitetu istih", navodi direktorica marketinga i prodaje Ajla Hašimbegović.

Kako kaže, trenutno je u toku temeljito čišćenje i priprema objekta za revitalizaciju. To je ujedno i jedan od najvažnijih koraka s obzirom da žele sačuvati historijski ambijent u kojem se zgrada nalazi, ali ujedno je i osposobiti za moderan i komforan život. 

Govoreći o tehnološkim i organizacionim novinama na projektu Alipašina Devet, Hašimbegović ističe da je zbog same specifičnost projekta bila neophodna posebna organizacija građevinskih radova sa naglaskom na pripremu objekta.

"Također, korištenje posebnih mašina i alata neophodnih za radove rekonstrukcije i restauracija. Tehnologija rada samim tim je drugačija od klasične novogradnje zbog same historijske pozadine objekta, ali i njegove lokacije - budući da je neophodno voditi računa o sigurnosti i bezbjednosti okoline u kojoj se nalazi", navodi ona.

Zgrada ima sedam etaža, tri etaže sa poslovnim prostorima i četiri stambene etaže sa po sedam studio apartmana. Poslovni prostori su smješteni na prizemlju, prvom spratu te u suterenu.

Adaptacija zgrade će se raditi savremenim materijalima, uz upotrebu modernih materijala izvanrednih termičkoizolacionih i akustično izolacionih svojstava. 

Svi materijali korišteni za projekat Alipašina Devet su vrhunske kvalitete i renomiranih proizvođača. Budući da se radi o objektu iz 47' godine korišteni su najmoderniji materijali koji obezbjeđuju dodatnu termo i zvučnu izolaciju, posebne mermerne obloge, keramika i klase italijanskih brendova. U objekat će biti ugrađen nečujni lift, protuprovalna vrata sa termo i zvučnom izolacijom, šestokomorna PVC troslojna stolarija kao i turska kupatila sa staklenim stijenama. 

Prema riječima arhitekti projekta, radi se o objektu smještenom u okolini izraženih ambijentalnih vrijednosti, u samom centru grada Sarajeva, na raskrsnici novog i prošlog stoljeća. Fasada tradicionalnim materijalima i formom iskazuje poštovanje i duh naslijeđenog doba, jugoslavensko doba u kojem je građena, opeka, beton, bež boja; dok su u enterijeru ostvarene dinamične i nepokolebljive potrebe savremenog čovjeka.

"Istinsko je zadovoljstvo biti dio historije i raditi na njenom očuvanju. Alipašina nam daje ono najbolje, a mi se trudimo sačuvati njen duh i svaku godinu historije. Objekat je, kako po odnosu vanjskog i unutrašnjeg dvojako koncipiran i po orijentaciji i dispozijciji stambenih jedinica. Ispred dinamika i grad, iza priroda i mir čime je ostvarena harmonična cjelina", poručuju arhitekte.

Završetak radova kao i samo useljenje je planirano krajem 2019. godine. 

Inače, Gallery d.o.o je kompanija sa bogatim iskustvom, ali svježim idejama. Pored reference kao što su objekti "Alipašina Devet" i "Malta Complex"-a, njihov sljedeći korak  je otvaranje ekskluzivnog ateljea sa svim projektima, marketinškim timom, dizajnerima i arhitektonskim biroom.

"To je potpuno novi koncept u ovoj branši gdje smo spojili mlade ljude i vrhunske stručnjake. Također, u pripremi su još dva vrlo interesantna projekta na atraktivnim lokacijama koje ćemo ostaviti kao ugodno iznenađenje našim klijentima", zaključila je Hašimbegović.

S.B.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije