Revitalizacija objekta "Alipašina 9": Stara dama u novom ruhu

21.01.2019. 15:30 / Izvor: Akta.ba
Revitalizacija objekta 'Alipašina 9': Stara dama u novom ruhu
OTVORI GALERIJU

Nakon investicije u objekat Malta Complex, kompanija GALLERY d.o.o. Sarajevo krenula je sa revitalizacijom objekta Alipašina 9.

Nakon investicije u objekat Malta Complex, investitor Green Energy Solutions d.o.o. Sarajevo krenuo je sa revitalizacijom objekta Alipašina 9, na atraktivnoj lokaciji u samom centru Sarajeva.

Iz kompanije GALLERY d.o.o. koja radi marketing i prodaju kazali su za portal Akta.ba da se radi o vrlo specifičnom projektu i drugačijem na našim prostorima.

"Budući da se radi potpunoj rekonstrukciji objekta sa historijskom baštinom radovima je potrebno pristupiti vrlo pažljivo i po određenoj proceduri. U skladu sa istim, radovi napreduju punom parom, nezapostavljajući kvalitetu istih", navodi direktorica marketinga i prodaje Ajla Hašimbegović.

Kako kaže, trenutno je u toku temeljito čišćenje i priprema objekta za revitalizaciju. To je ujedno i jedan od najvažnijih koraka s obzirom da žele sačuvati historijski ambijent u kojem se zgrada nalazi, ali ujedno je i osposobiti za moderan i komforan život. 

Govoreći o tehnološkim i organizacionim novinama na projektu Alipašina Devet, Hašimbegović ističe da je zbog same specifičnost projekta bila neophodna posebna organizacija građevinskih radova sa naglaskom na pripremu objekta.

"Također, korištenje posebnih mašina i alata neophodnih za radove rekonstrukcije i restauracija. Tehnologija rada samim tim je drugačija od klasične novogradnje zbog same historijske pozadine objekta, ali i njegove lokacije - budući da je neophodno voditi računa o sigurnosti i bezbjednosti okoline u kojoj se nalazi", navodi ona.

Zgrada ima sedam etaža, tri etaže sa poslovnim prostorima i četiri stambene etaže sa po sedam studio apartmana. Poslovni prostori su smješteni na prizemlju, prvom spratu te u suterenu.

Adaptacija zgrade će se raditi savremenim materijalima, uz upotrebu modernih materijala izvanrednih termičkoizolacionih i akustično izolacionih svojstava. 

Svi materijali korišteni za projekat Alipašina Devet su vrhunske kvalitete i renomiranih proizvođača. Budući da se radi o objektu iz 47' godine korišteni su najmoderniji materijali koji obezbjeđuju dodatnu termo i zvučnu izolaciju, posebne mermerne obloge, keramika i klase italijanskih brendova. U objekat će biti ugrađen nečujni lift, protuprovalna vrata sa termo i zvučnom izolacijom, šestokomorna PVC troslojna stolarija kao i turska kupatila sa staklenim stijenama. 

Prema riječima arhitekti projekta, radi se o objektu smještenom u okolini izraženih ambijentalnih vrijednosti, u samom centru grada Sarajeva, na raskrsnici novog i prošlog stoljeća. Fasada tradicionalnim materijalima i formom iskazuje poštovanje i duh naslijeđenog doba, jugoslavensko doba u kojem je građena, opeka, beton, bež boja; dok su u enterijeru ostvarene dinamične i nepokolebljive potrebe savremenog čovjeka.

"Istinsko je zadovoljstvo biti dio historije i raditi na njenom očuvanju. Alipašina nam daje ono najbolje, a mi se trudimo sačuvati njen duh i svaku godinu historije. Objekat je, kako po odnosu vanjskog i unutrašnjeg dvojako koncipiran i po orijentaciji i dispozijciji stambenih jedinica. Ispred dinamika i grad, iza priroda i mir čime je ostvarena harmonična cjelina", poručuju arhitekte.

Završetak radova kao i samo useljenje je planirano krajem 2019. godine. 

Inače, Gallery d.o.o je kompanija sa bogatim iskustvom, ali svježim idejama. Pored reference kao što su objekti "Alipašina Devet" i "Malta Complex"-a, njihov sljedeći korak  je otvaranje ekskluzivnog ateljea sa svim projektima, marketinškim timom, dizajnerima i arhitektonskim biroom.

"To je potpuno novi koncept u ovoj branši gdje smo spojili mlade ljude i vrhunske stručnjake. Također, u pripremi su još dva vrlo interesantna projekta na atraktivnim lokacijama koje ćemo ostaviti kao ugodno iznenađenje našim klijentima", zaključila je Hašimbegović.

S.B.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije