al
Švajcarska kompanija kupila potraživanja RS u fabrici Birač

Investicije / IMOVINA U STEČAJU

Švajcarska kompanija kupila potraživanja RS u fabrici "Birač"

26.03.2019. 08:30 / Izvor: capital.ba

Predstavnici institucija i javnih preduzeća RS potpisali su u petak sa "Batagonom" ugovore o prodaji ukupno 43 miliona KM potraživanja od Fabrike glinice "Birač" u stečaju, a švajcarska kompanija ima mjesec dana da uplati Srpskoj taj iznos, potvrdio je za portal Capital.ba direktor Fonda PIO RS Mladen Milić.

"Batagon" je po nominalnoj cijeni kupio sva potraživanja koja u FG "Birač" imaju Ministarstvo finansija, Poreska uprava RS, Fond zdravstvenog osiguranja RS, Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje RS, te "Elektro-Bijeljina", a koja ukupno iznose 43 miliona KM.

Potraživanja Ministarstva finansija RS od FG "Birač" iznose 11 miliona KM, Poreske uprave RS 12,7 miliona KM, Fonda PIO oko četiri miliona, a preostali izos potražuju Fond zdravstvenog osiguranja RS i "Elektro – Bijeljina".

"Svi ovi povjerioci su u petak potpisali ugovor o prodaji potraživanja. 'Batagon' ima rok od 30 dana da uplate novac, a ako to ne učine ugovor postaje ništavan", rekao je Milić za CAPITAL.

"Batagon" će u narednom periodu preuzeti mjesto Republike Srpske u Skupštini i Odboru povjerilaca FG "Birač" i kao najveći povjerilac imati najviše glasova u upravljanju ne samo fabrikom, već i njenim kćerkama firmama, poput najvažnije i najprofitabilnije “Alumine” Zvornik.

"Batagon se krajem prošle godine pojavio u Republici Srpskoj kada je kupio hotel "Bistrica" na Jahorini.

Pored toga, "Batagon" je krajem februara postao i vlasnik više od 22 odsto bijeljinske Pavlović International Banke.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Investicije