Investicije / PROJEKTI

U Novoj Topoli niče tržni centar i pogon za proizvodnju tekstila

16.06.2018. 09:53 / Izvor: SRNA

Načelnik opštine Gradiška Zoran Adžić izjavio je da je stanje u gradiškoj privredi i dalje teško, ali da je u prošloj godini ostvaren blagi rast proizvodnje i zaposlenosti.

Adžić je, govoreći o izvještaju u stanju u privredi opštine Gradiška za 2017. godinu na današnjem zasjedanju Skupštine opštine, istakao da je lokalna uprava smanjila iznose raznih naknada i da će gradiški privrednici po tom osnovu uštedjeti oko 200.000 KM.

On je dodao da je lokalna uprava radila i na vraćanju BFC standarda, te je sada Gradiška opština sa povoljnim uslovima za ulaganja.

Prema njegovim riječima, počela je izgradnja tržnog centra u agro-industrijskoj zoni u Novoj Topoli, koji će zaposliti oko 80 radnika, kao i pogona za proizvodnju tekstila italijanske firme "Calzedonia koja za početak planira zaposliti oko 100 radnika.

"Najveći interes je da u agro-zonu dovedemo investitora koji će otvoriti pogon za otkup i preradu poljoprivrednih proizvoda, a krajem ovog mjeseca u Gradišku će doći predstavnici dvije zainteresovane firme", rekao je Adžić.

On je istakao da je lokalna uprava isplatila sva sredstva predviđena Programom podrške poljoprivredi za prošlu godinu, navodeći da je od ukupno 60 miliona KM podsticaja Vlade Republike Srpske gradiškim poljoprivrednicima za 2017. godinu isplaćeno 10 miliona, a za ovu godinu predvićeno je 11 miliona KM podsticaja.

Odbornici Skupštine opštine Gradiška usvojili su informaciju o stanju u privredi, o stanju u poljoprivredi na području opštine za prošlu godinu, o proizvodnji i distribuciji toplotne energije, funkcionisanju civilne zaštite, stanju protivgradne preventive i stanju u oblasti šumarstva i lovstva na području opštine u 2017. godini.

Usvojen je i zbirni izvještaj Komisije za procjenu štete na poplavljenim područjima opštine Gradiška tokom marta, u kojem je navedeno da je ukupna šteta od martovskih poplava skoro 590.000 KM.

Izglasani su i prijedlozi odluka o upravljanju, građenju, rekonstrukciji, održavanju i zaštiti lokalnih i nekategorisanih puteva, ulica u naseljima i putnih objekata, te o izmjenama i dopunama odluka o izradi Strategije opštine Gradiška za period 2018-2027. godina i uređenju prostora i građevinskom zemljištu.

Usvojena je i odluka o izmjeni odluke o komunalnim taksama, odluka o dopuni odluke o načinu plaćanja komunalnih usluga u sistemu objedinjene naplate, čime je predviđeno umanjenje računa svim redovnim platišama za pet odsto, te odluke o davanju stana u zakup i poništenju odluke o raspisivanju javnog oglasa za davanje u zakup poljoprivrednog zemljišta.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije