Odobren plan gradnje tri nebodera na Pofalićima

30.01.2020. 11:22 / Izvor: Akta.ba
Odobren plan gradnje tri nebodera na Pofalićima

Vijećnici Gradskog vijeća usvojili su izmjene Regulacionog plana Kvadrant C1 Marijin Dvor.

Gradsko vijeće Grada Sarajeva usvojilo je 29. januara, izmjene regulacionog plana prostora u blizini zgrade Energoinvesta, odnosno zgrade Vlade FBiH na Pofalićima. 

Kako se navodi u usvojenoj odluci izmjene i dopune regulacionog plana, ukupan prostor je planiran kao stambeno-poslovna zona.

Izmjenom regulacionog plana pod nazivom "Kvadrant C1 Marijin Dvor" na mapu su unesena tri nova planirana objekta koja bi bila smještena između prostora Kampusa i ulice Hamdije Čemerlića.

Kako se navodi u usvojenoj odluci, izmjene i dopune Regulacionog plana, prostor je planiran kao stambeno-poslovna zona.

"Gabariti objekata su utvrđeni građevinskom linijom i prilagođeni veličinama parcela. Planirana je izgradnja 3 stambeno-poslovna objekta. Jedan objekat smješten na sjeverni dio kvadranta moći će dosezati do približne visine koju trenutno ima zgrada Energoinvesta. Objekat u centralnom dijelu kvadranta moći će imati dva segmenta, jedan do 16, a drugi do devet spratova. Treći, južni objekat, koji bi bio smješten iza postojeće benzinske pumpe, imao bi slične dimenzije", navedeno je u odluci.

Planom je predviđeno da minimalno 30 posto građevinske parcele objekata budu zelene površine.

"Saobraćajnim rješenjem ostvareno je povezivanje obuhvata Plana preko planirane servisne saobraćajnice uz istočnu granicu s Kampusom Univerziteta u Sarajevu, a koja ima priključak na primarnu gradsku saobraćajnicu Sjevernu longitudinalu. Također, preko planirane servisne saobraćajnice, između planiranih građevinskih parcela "1" i "2", a koja povezuje planiranu servisnu saobraćajnicu uz istočnu granicu Plana s primarnom gradskom saobraćajnicom II transverzalom", navodi se u odluci.

Također, parking mjesta moraju biti osigurana u zatvorenom (podzemne ili nadzemne garaže) ili na otvorenom parkiralištu u okviru pripadajuće građevinske parcele.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije