Na mjestu hotela Pošta kod Pozorišta mladih u planu poslovni objekat​

30.01.2020. 14:50 / Izvor: Akta.ba
Na mjestu hotela Pošta kod Pozorišta mladih u planu poslovni objekat​

Jedna od osnovnih usmjerenja za izradu plana je da se na mjestu postojećeg hotela Pošta planira poslovni objekat prema datim urbanističko-tehničkim uslovima.

Općinsko vijeće Općine Centar, na 49. redovnoj sjednici održanoj dana 09.01.2020. godine, donijelo je odluku o pristupanju izradi izmjena i dopuna Urbanističkog projekta "Kvadrant Sirano - Pozorište mladih" - za lokalitet Hotel "Pošta", saznaje Akta.ba.

Kako se navodi u odluci, jedna od osnovnih usmjerenja za izradu plana je da se na mjestu postojećeg hotela Pošta planira poslovni objekat prema datim urbanističko-tehničkim uslovima.

"Preporučena visina osnovnog dijela objekata na kojem se planira intervencija, zamjena građevinskog fonda ili nova izgradnja treba biti približna visini postojećih susjednih objekata. Dio planiranog objekta, može imati veću spratnost u odnosu na maksimalnu spratnost utvrđenu u prethodnoj alineji, uz povlačenje uličnih fasada (prema ulici Kulovića i Branilaca Sarajeva)", navodi se u odluci.

Rok za izradu koncepta plana je maj 2020. godine, a za prednacrt plana juli. Utvrđivanje plana se očekuje u augustu kao i javni uvid i rasprava, a nakon sumiranja rezultata prijedlog plana i usvajanje se očekuje u decembru 2020. godine.

Sredstva za izradu Plana u ukupnom iznosu od 14.500,00 KM će obezbijediti Općina Centar putem krajnjeg investitora. 

 

Podsjetimo, nakon otvaranja novog trga ispred Pozorišta mladih, načelnik Općine Centar najavio je da je u planu rušenje hotela Pošta.

"Stručne institucije procijenile su nakon analize da ta zgrada mora biti uklonjena i preporučeno je rušenje. Mi, kao lokalna zajednica smo jako zainteresovani da uvežemo ovaj trg sa Pozorišnim trgom i da ovo bude jedan od najvećih trgova u Gradu Sarajevu", najavio je tada Ajnadžić.

Ipak, tada se nije najavljivala nova zgrada na mjestu postojećeg hotela. Urbanističko rješavanje objekta bivšeg hotela Pošta u centru Sarajeva, dogovorili su u februaru prošle godine gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka i načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić.

Time se je najavljen dovršetak izgradnje velikog trga u centru Sarajeva, tačnije spajanje Pozorišnog trga – Trg Susan Sontag sa Trgom Jurislava Korenića čime bi Sarajevo dobiti veliki, uređeni, otvoreni prostor u najužem urbanom centru.

U realizaciju projekta bit će uključeni Kantonalni zavod za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa i Zavod za planiranje razvoja Kantona Sarajevo.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije