Regulacionim planom "Švrakino Selo - Aneks" planirana izgradnja 27 zgrada

24.02.2020. 13:03 / Izvor: Akta.ba
Regulacionim planom 'Švrakino Selo - Aneks' planirana izgradnja 27 zgrada

U planu se navodi da će biti izgrađeno 17 stambenih i 10 stambeno-poslovnih objekata.

Regulacionim planom "Švrakino Selo - Aneks" na ovom području Sarajeva planirana je izgradnja 27 stambenih i stambeno-poslovnih zgrada te drugih društvenih i pratećih sadržaja. izgled ovog naselja će se potpuno izmijeniti, a očekuje se da će broj stanovnika biti povećan za dvije hiljade.

Vijećnici Gradskog vijeća Sarajeva razmatrat će na sjednici 26. februara Odluku regulacionom planu "Švrakino Selo - Aneks". 

U planu se navodi da će biti izgrađeno 17 stambenih i 10 stambeno-poslovnih objekata. Spratnost planiranih objekata kreće se od SPI za individualne objekte i objekte u nizu, SPI do SP 8 za poslovne objekte, te SP3 do SP8 za objekte kolektivnog stanovanja.

Plan obuhvata 22,3 hektara zemljišta.

U Odluci o provođenju Regulacionog plana "Švrakino Selo - Aneks" navodi se kako će postojeća izgradnja biti zadržana s tim da je na potezu uz Južnu longitudinalu u istočnom dijelu predviđena i mogućnost izgradnje zamjenskih i novih objekata za objekte koji se nalaze na planiranoj trasi.

Konceptom Plana zadržana je postojeća izgradnja, s tim da je na potezu uz Južnu longitudinalu, u istočnom dijelu predviđena i mogućnost izgradnje zamjenskih i novih objekata za objekte koji se nalaze na planiranoj trasi Južne longitudinale. Ulaz i izlaz u naselje je preko kružnog toka koji je defimsan novim Idejnim projektom Južne longitudinale a koji je vezan na postojeću ulicu Majdanska (VIII transverzala).

Interna saobraćajna mreža unutar obuhvata Plana koncipirana je tako da omogućava dostupnost svim planiranim i postojećim objektima sa gabaritom od 5,5 m.

Procjena potrebnog broja parking mjesta izvršena je na osnovu sljedećih normativa: za planiranu stambenu izgradnju 1 stan = 1 parking mjesto, za društvenu infrastrukturu 40-60 m2 BGP jedno parking mjesto. Parkiranje za individualne objekte obezbijeđeno je na pripadajućoj građevinskoj parceli, unutar gabarita objekta ili u vidu pomoćnog objekta na pripadajućoj parceli.

U zapadnom dijelu naselja predviđena je zamjena postojećeg građevinskog fonda spratnosti P do P1 sa stambeno-poslovnim objektima spratnosti 2SP8.

U centralnom dijelu naselja uz ulicu Bosanskih kraljeva planiran je objekat Mjesne zajednice sa pratećim sadržajima spratnosti SP2, kao zamjena postojećeg objekta koji se nalazi na trasi Južne longitudinale, kao i poslovni objekti spratnosti 2SP3 do 2SP8.

Sa južne strane u kontaktnoj zoni sa obuhvatom Regulacionog plana „Svrakino Selo - Mlakve“ uz zadržavanje postojećeg građevinskog fonda, planirana je izgradnja stambenih nizova spratnosti SP2.

Zelene površine na ovom prostoru koncipirane su tako da su u funkciji prostorne organizacije.

Uz nove i postojeće objekte planirano je vanjsko uređenje trgova sa blokovskim zelenilom, urbanim mobilijarom sa opremom za dječija igrališta. Uz postojeće i planirane objekte individualnog stanovanja preporučeno je uređenje bašta sa korištenjem autohtonih vrsta za sve tri vegetacione etaže.

Uzimajući u obzir predloženi koncept uređenja prostora, procjena je da će na ovom prostoru živjeti dodatnih cca 2.000 stanovnika.

Primjedbe, prijedlozi i sugestije građana

U toku javnih raspravi građani su iznijeli primjedbe, prijedlozi i sugestije o nacrtu plana.

Tako su građani dostavili zahtjev sa prigovorom za planiranje izgradnje benzinske pumpe Hifa Oil u ul. Safeta Hadžića broj 62. Prigovor je prihvaćen uz obrazloženje da je umjesto objekta benzinske pumpe, planirana izgradnja stambeno-poslovnog objekta.

Također, građani su dostavili zahtjev s prijedlozima 
izgradnje saobraćajnice iz južnog dijela naselja ispod ili iznad novoprojektovane Južne longitudinale na VIII transverzalu.

Inače, osnova za izradu plana je Prostorni plan KS za period od 2003. do 2023. godine. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije