Hotel, odmarališta, adrenalin park: Arapski investitori grade naselje u Varešu

27.08.2020. 13:21 / Izvor: Akta.ba
Hotel, odmarališta, adrenalin park: Arapski investitori grade naselje u Varešu

Kompanije Prima Real Estate d.o.o. Sarajevo i Luxury Real Estate d.o.o, čiji je vlasnik kompanija iz Dubaija, planiraju graditi veliko naselje u Općini Vareš.

Kompanije Prima Real Estate d.o.o. Sarajevo i Luxury Real Estate d.o.o, čiji je vlasnik kompanija iz Dubaija, planiraju graditi veliko naselje u Općini Vareš.

Riječ je o lokalitetu na jugoistočnom dijelu općine Vareš između naselja Ravne i naselja Kamenica-Crna Rijeka prema naseljima u Kantonu Sarajevo.

Nakon što je općinsko vijeće Vareš na svojoj 38. sjednici održanoj krajem jula donijelo zaključak o prihvatanju Nacrta Regulacionog plana "Toljenak 1" i Nacrta Odluke  o provođenju Regulacionog plana "Toljenak 1", danas je održana javna rasprava o navedenim dokumentima.

Ermin Musa, pomoćnik načelnika, kazao je za naš portal da je odziv na raspavu bio realativno slab, jer se radi o privatnoj svojini investitora koji je ranije kupio tu zemlju.

"Nakon održane javne rasprave slijedi usvajanje Prijedloga Regulacionog plana ''Toljenak 1'', nakon čega se stiču uslovi za izdavanje potrebnih urbanističkih i građevinskih dozvola", kazao je Muza za Akta.ba.

Prema njegovim riječima, izdavanje dozvola očekuju iduće godine nakon čega mogu krenuti i prvi infrastrukturi radovi.

Napominje da je u toku izrada Prostornog plana Općine Vareš, i da se Regulacioni plan ne može usvojiti prije njegovog usvajanja. 

"Zbog toga se može doći u situaciju da se malo duže čeka, ali nadamo se da će do sredine iduće godine sve biti riješeno", navodi on.

Inače, riječ je o projektu unapređenja turističke ponude na površini od 54,5 hektara sa komercijalnim sadržajima, smještajnim kapacitetima, zelenim i rekreativnim površinama, adrenalinskim parkom itd.

Obuhvat prostora Nacrta Regulacionog plana Toljenak iznosi 54 hektara u vlasništvu je firmi Prima Real Estate d.o.o. Sarajevo i Luxury Real Estate d.o.o. Sarajevo i predviđen je za razvoj turizma.

U sklopu obuhvata Regulacionog plana definisane su zone sa sljedećim namjenama:

- Zone komercijalnih sadržaja (ugostiteljstvo, trgovine, hotel)

- Zona stanovanja-smještajni kapaciteti

- Zona zelenih i rekreativnih površina

- Površine primarnih koridora saobraćajnica

U širem okruženju lokaliteta Ravne, planirana je zona odmarališta sjeverno od naselja Hajde. Ovaj lokalitet se naslanja na istočnu granicu zaštičene prirodne cjeline na padinama planine Zvijezda. Južno od ovih lokaliteta se nalaze naselja Zubeta, Hajde, Bunjevci i lokalitet Toljenak. Naselja u širem području su karakteristična po kombinaciji ruralnog i urbanog sa koncentracijom objekata na užem prostoru.

Približno 57 posto predmetnog obuhvata je rezervisan za društvene sadržaje, komercijalne sadržaje i smještajne kapacitete. Tu spadaju hotel sa adrenalin parkom, trgovine, restorani, apartmanski objekti i stambeni objekti-vile.

Hotel i adrenalin park

Kada su u pitanju komercijalni sadržaji vezani za ugostiteljstvo i trgovinu oni su disperzno raspoređeni u prostoru tako da su posjetiocima u bilo kom dijelu ovog prostora ujednačeno pristupačni. Jedan objekat komercijalnog karaktera se nalazi na zapadnoj strani uz hotel, drugi je smješten u centralnom dijelu, a treći na krajnjem istočnom dijelu obuhvata. Tlocrti ovih objekata pokrivaju površinu od cca 350 m2, a maksimalna spratnost SP2. Predviđena ukupna površina građevinskih parcela za izgradnju komercijalnih sadržaja iznosi 4212 m2, dok ukupna BGP svih komercijalnih objekata iznosi cca 3900 m2.

Lokalitet na kome je smješten hotel predstavlja zaravan na najvišoj koti sa mogućnošću realizacije objekta od cca 10000 m2. Tlocrt hotela pokriva površinu od cca 2500 m2, dok se spratnost objekta hotela kreće od SP do SP3.

Treba naglasiti da pored pratećih hotelskih sadržaja za rekreaciju u okviru parcele u sklopu samog kompleksa hotela se nalazi i prostor rezervisan za adrenalin park i druge rekreativne sadržaje.

U planu je i izgradnja stambenih objekata (vila) i to na parcelama od 350 do 1200 m2, površine od 200 do 260 m2.

S.B.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije