Firma Holex izabrana za izgradnju puta Rainci Donji - Tupković

09.10.2020. 09:05 / Izvor: Akta.ba
Firma Holex izabrana za izgradnju puta Rainci Donji - Tupković

Vrijednost ugovora je 550.000 KM od čega će Općina Kalesija iz budžeta izdvojiti 300.000.

Načelnik Kalesije Sead Džafić i gradonačelnik Živinica Samir Kamenjaković potpisali su ugovor sa ministrom za izbjegle i raseljene osobe FBiH Edinom Ramićem,  a riječ je o izgradnji puta Rainci Donji-Tupković.

Vrijednost ugovora je 550.000 KM od čega će Općina Kalesija iz budžeta izdvojiti 300.000, Živinice 50.000 KM, dok će Federalno ministarstvo izdvojit  200.000 KM.

"Ovaj most na kojem stojimo je također  moje djelo, i drago mi je što sam danas ovdje, što će konačno ovaj dio biti asfaltiran i što su ove dvije općine povezane. S obzirom da imamo veliki broj radnika koji dolaze iz istočnog dijela općine Živinice, ova dionica će im znatno olakšati kretanje i smanjiti vožnju za sigurnih pola sata. Imamo jedan projekat koji će biti od velikog značaja i važnosti kako za Živinice tako  i za Kalesiju“, rekao  je načelnik Kalesije Sead Džafić te dodao da ovakvi projekti trebaju da povezuju nas i da budemo zajedno.

Ministar za izbjegle i raseljene osobe FBiH Edin Ramić ističe da je projekat u principu realizovan zahvaljujući saradnji sa načelnicima jedne i druge Općine, koji su kazali da je to i bio njihov prioritet. Mi kao ministarstvo obavili smo proceduralne radnje i najbitnije od svega jeste da je pute realiziran i da će služiti građanima kako sa jedne, tako i sa  druge strane.

"Projekat koji je pokušavan da se uradi već deset godina, evo danas je krenuo sa izgradnjom.  Mi smo još prošle godine počeli uređivati ovaj dio puta, vrijednosti 70.000 KM i tako smo smanjili ulaganje koje je bilo potrebno za ovaj projekat. Grad Živinice sufinansira 50.000 KM, tako da ukupna vrijednost sufinansiranja iznosi 120.000 KM“, kazao je gradonačelnik Živinica Samir Kamenjaković.

U ime svih građana prisutnima se obratio Kalesijski književnik Hasan Paloš koji je kazao kako je ovo historijski događaj za građane ovog područja, te u znak zahvalnosti načelniku Seadu Džafiću, gradonačelniku Samiru Kamenjakoviću i ministru Edinu Ramiću uručio knjigu na dar.

Izvođač ovih radova je „Holex“ d.o.o Živinice, a rok za izvođenje istih je 30 kalendarskih dana.

Između ove dvije općine u narednom planu je i izgradnja autoputa za bicikle koji će zasigurno ovom dionicom proći prema Kalesiji.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije