Završeno asfaltiranje puta Žutica - Sućeska - Srebrenica

20.10.2020. 14:19 / Izvor: Fena
Završeno asfaltiranje puta Žutica - Sućeska - Srebrenica

Završeno je asfaltiranje puta Žutica - Sućeska - Srebrenica. Rekonstrukcijom i asfaltiranjem puta se otvaraju nove mogućnosti.

Najveće povratničko mjesto Sućeska u Srebrenici spojeno je asfaltnim putem s dvjema opštinama, Srebrenicom i Milićima, saopćilo je Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica.

Završeno je asfaltiranje puta Žutica - Sućeska - Srebrenica. Rekonstrukcijom i asfaltiranjem puta se otvaraju nove mogućnosti. Puštanju u promet novoizgrađenog puta prisustvovali su i predstavnici povratnika.

"Slobodno možemo reći da je realizovan jedan od najznačajnijih projekata za opštinu Srebrenica. Sjetimo se velikih gužvi u saobraćaju tokom obilježavanja 11. jula, upravo ovaj put će se koristiti kao alternativni i time će se smanjiti gužve na dan obilježavanja. Sugrađani koji ovdje žive će lakše i brže stizati do Srebrenice i Milića", kazao je Alija Tabaković, šef Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske.

Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica je implementator projekta, dok je Opština Srebrenica učestvovala s deset posto od ukupne vrijednosti projekta.

"Radi se o veoma značajnoj putnoj dionici. Sanacija i asfaltiranje je rađeno u tri faze jer se radi o nekoliko kilometara puta, sa izuzetno zahtjevnim radovima. Povezali smo dvije opštine i nekoliko povratničkih mjesta modernom saobraćajnicom. Cijela trasa puta prolazi kroz povratnička mjesta, što će dodatno olakšati transport roba ljudima koji razvijaju svoje poslovne ideje. Nakon završene infrastrukture, naša podrška će biti usmjerena u zapošljavanje i održivi povratak", istaknuo je federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić tokom posjete Srebrenici.

U Sućeskoj živi značajan broj povratnika kojima se održivi povratak temelji na razvijanju privrede i stvaranju radnih mjesta. Nekoliko porodičnih biznis-ideja je zaživjelo u ovom povratničkom mjestu iznad Srebrenice, na osnovu kojih se realiziraju značajni projekti i zapošljavaju povratnici.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije