Jata Group radi na rekonstrukciji putnih pravaca u TK

08.12.2020. 14:26 / Izvor: Akta.ba
Jata Group radi na rekonstrukciji putnih pravaca u TK

Završena je i rekonstrukcija dijela regionalne ceste R-461-a Srebrenik-Orahovica Donja i to dionica od raskrsnice za Brničane do raskrsnice za Moranjke.

Direkcija regionalnih cesta TK koristi povoljne vremenske uslove i provodi brojne aktivnosti na regionalnoj putnoj mreži u našem kantonu. Između ostalog to su rekonstrukcije putnih pravaca ali i postavljanje saobraćajne signalizacije i opreme, te turistička signalizacija na cestama.

Kako iz Direkcije ističu, tokom 2020. godine završena je i revizija preostalih saobraćajnih projekata, tako da Direkcija konačno posjeduje saobraćajne projekte za sve ceste kojima upravlja.

"Tokom 2020. godine saobraćajna signalizacija i oprema cesta se ugrađivala prema saobraćajnim projektima i prema utvrđenom stanju na terenu uočenim od strane ovlaštenih lica upravitelja cesta. Također mreže-heksagonalno žičano pletivo smo ove godine ugradili  na više veoma opasnih lokacija na dionicama Priboj-Rastošnica-Goduš-Sapna, Priboj-Teočak, Gračanica-Bukva-Doborovci-Srnice, Banovići-Ribnica i Lukavac-Vijenac-Banovići“, rekao je direktor Direkcije reionalnih cesta TK Zijad Omerčić.

Završena je i rekonstrukcija dijela regionalne ceste R-461-a Srebrenik-Orahovica Donja i to dionica od raskrsnice za Brničane do raskrsnice za Moranjke. Ovim radovima rekonstruisano je  oko 800 m ovog putnog pravca. Ova dionica je bila produžetak započete rekonstrukcije koja je ranije urađena, a radi se o dionici od raskrsnice za Brničane prema raskrsnici za Moranjke. Rekonstrukcija dionice je rađena u jednom sloju i to: bitumeniziran nosiv sloj (BNS) debljine 8,00 cm, dok habajući asfaltni sloj od asfalt betona (AB) u ukupnoj debljini od 5,00 cm nije urađen je su bila potrebna dodatna sredstva.

"Asfaltni kolovoz na rekonstruisanom dijelu čine dvije saobraćajne trake širine po 3,00 m, odnosno ukupna širina asfaltnog kolovoza iznosi 6,00 m, urađen sa asfaltnim rigolama, odvod sa betonskim kanalima i slivnicima, AB zidovima i dr.“, kazao je direktor Omerčić, te dodao da se radi o projektu ukupne vrijednosti 136.088,41 KM.

Izvođač radova DOO Jata Group Srebrenik je u predviđenom roku od 30 kalendarskih dana izveo sve radove, a nadzor na izvođenjem radova je vršio IG Banja Luka. Također, završena je i rehabilitacija dijela regionalne ceste R-456 „Previle-Humci-Šibošnica, dionica Previle-Jasenica udužine oko 500 m.

Rekonstrukcija predmetne dionice ceste sa izradom oba sloja asfalta rađena je u više faza prije nekoliko godina i tom prilikom zbog nedostatka sredstava nije urađen habajući sloj u pomenutoj dužini od 500,0 m.

"Na tom dijelu je bitonosivi sloj bio već istrošen i dolazilo je do pojave mrežastih pukotina. Zbog navedenog pristupilo se izradi habajućeg sloj asfalta kako bi se ovaj dio dionice regionalne ceste zaštitio od daljeg propadanja. Ukupna vrijednost projekta je iznosila 69.897,40 KM sa PDV-om, a izvođač radova je u predviđenom roku od 60 kalendarskih dana izveo radove”, zaključio je Omerčić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije