Grad Bihać priprema program uklanjanja neleganih objekata

02.02.2021. 15:09 / Izvor: Akta.ba
Grad Bihać priprema program uklanjanja neleganih objekata

Iz Inspekcije su pozvali investitore da se suzdrže od bespravne gradnje, odnosno da ne započinju građevinske radove bez pravosnažnog odobrenja za građenje.

Služba za inspekcijske poslove grada Bihaća obavijestila je javnost da priprema program uklanjanja bespravno izgrađenih građevina kojim će se utvrditi dinamika i rokovi uklanjanja takvih objekata, a program će tokom godine biti dostavljen Gradskom vijeću na razmatranje i usvajanje.

Također, istaknuto je kako će u predstojećem periodu biti pojačan inspekcijski nadzor kako bi se pokušala suzbiti bespravna gradnja, a rok za legalizaciju objekata koji su izgrađeni bez odgovarajućih dozvola i rješenja produžen je do kraja ove kalendarske godine.

Iz Inspekcije su pozvali investitore da se suzdrže od bespravne gradnje, odnosno da ne započinju građevinske radove bez pravosnažnog odobrenja za građenje.

Inače, na području Unsko-sanskog kantona, prema procjenama, danas ima više od 30.000 bespravno izgrađenih objekata, zbog čega je Vlada USK pristupila donošenju novog zakona kojim bi se trebalo uvesti više reda u ovoj oblasti.

Bespravna gradnja je u poslijeratnom periodu dostigla zabrinjavajuće razmjere te je broj nelegalno izgrađenih objekata u ovdašnjim općinama izuzetno veliki i zavisno od pojedine lokalne zajednice, kreće se u brojkama između 3.000 i 8.000.

"Osim uvođenja reda u oblast gradnje i prostornog uređenja, ovaj zakon će imati i veliki značaj za finansijske tokove lokalnih zajednica, jer će omogućiti značajna sredstva od legalizacije bespravnih objekata", istakao je ministar za prostorno uređenje u Vladi USK Adnan Alagić.

Bespravnim građevinama smatraju se objekti koji su izgrađeni bez potrebnih zakonskih odobrenja i dozvola te mimo utvrđenih prostornih i regulacionih urbanističkih planova, kao i oni objekti gdje se odstupilo od propisanih uslova ili gdje je vršena nelegalna dogradnja ili nadogradnja.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije