Uskoro izgradnja eko-kampa na Bijambarama

26.03.2021. 07:48 / Izvor: Akta.ba
Uskoro izgradnja eko-kampa na Bijambarama

Ministar Hadžiahmetović je, ovom prilikom, ukazao na važnost saradnje Ministarstva sa Općinom, te važnosti uređenja neiskorištenog prostora na području Bijambara.

Rekonstrukcija i izgradnja edukativno rekreacionog eko-kampa na lokalitetu bivše kasarne na Bijambarima, sanacija vodovodnih mreža te kanalizacionih sistema, kao i izgradnja stanova za mlade na području općine Ilijaš bile su teme današnjeg sastanka ministra komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Envera Hadžiahmetovića sa načelnikom Općine Ilijaš Akifom Fazlićem.

Ministar Hadžiahmetović je, ovom prilikom, ukazao na važnost saradnje Ministarstva sa Općinom, te važnosti uređenja neiskorištenog prostora na području Bijambara.

"Jedan od važnijih projekata o kojem smo danas govorili je kompleks Bijambara, odnosno budući eko-centar. Znamo da se radi o nekadašnjim kasarnama te neuređenom području, ali mi zaista želimo da to područje u potpunosti rekonstruišemo te stvorimo uslove za boravak građana iz Kantona Sarajevo ali i drugih turista i gostiju", poručio je ministar.

Naveo je kako je dokumentacija za realizaciju ovog projekta pri kraju i svima nam je u interesu da projekt bude realiziran.

Ovim povodom, načelnik se zahvalio ministru na posjeti, posebno što je ovo ministarstvo od posebnog značaja za sve lokalne zajednice u KS.

"Upravo ovo Ministarstvo pokriva sve značajne oblasti, koje su od važnosti za građane, kao što su komunalna privreda, prostorno uređenje i ekologija. Ključna tema sastanaka bila je završetak potrebne dokumentacije koja se tiče rekonstrukcije objekata kasarne na Bijambarima, kako bi se moglo ući u proces traženja investitora za izgradnju kompleksa sa dodatnim sadržajima. Svjedoci smo da se na Bijambarima u zadnjih nekoliko godina mnogo toga uradilo ali da sada trebamo praviti nove iskorake i obogaćivati sadržaje na tom području. Ovo je prilika da te objekte stavimo u funkciju, omogućimo nove sadržaje a posebno edukativne centre i smještaj, kao i uslove za rekreaciju", najavio je načelnik Fazlić.

Tokom sastanka razgovarano je i o projektnim aplikacijama općine Ilijaš, koja je u proteklom periodu kandidirala sedam projekata prema Ministarstvu komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS. Radi se o projektima vezanim za vodne naknade, rekonstrukciju i izgradnju vodovodnih mreža, te kanalizacionih sistema u vrijednosti od oko milion KM. Učesnici sastanaka diskutovali su i o prostorno-planskoj dokumentaciji te važnosti usvajanja novog urbanističkog plana Općine Ilijaš.

Na kraju sastanka načelnik Fazlić je najavio da očekuje značajnu finansijsku podršku za realizaciju projekata, kao i što skorije usvajanje urbanističkog plana Općine Ilijaš od strane Vlade KS.

Sastanku su, pored ministra i načelnika, prisustvovali direktor JU Zaštićena područja KS Osman Delić, direktorica Kantonalnog stambenog fonda Sarajevo Belma Barlov, direktorica Uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove Elvedina Delić i pomoćnica načelnika u Službi za prostorno uređenje i zaštitu okoliša Meliha Avdibegović, saopćila je  Služba za protokol i press Kantona Sarajevo.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije