Živinice: Realizacija infrastrukturnih projekata vrijednih 700.000 KM

18.08.2021. 11:55 / Izvor: Akta.ba
Živinice: Realizacija infrastrukturnih projekata vrijednih 700.000 KM

Na području Mjesne zajednice Gračanica završeno je asfaltiranje dionice lokalnog puta Krivača-Bašigovci prema Gračanici.

Na području Mjesne zajednice Gračanica završeno je asfaltiranje dionice lokalnog puta Krivača-Bašigovci prema Gračanici. Realizacija projekta radi se u više faza, jer se asfaltiranje navedene dionici radi prema projektnoj dokumentaciji na najkvalitetniji način.

Prema riječima gradonačelnika Kamenjaković izgradnja ove dionice puta se odvija u više faza jer se na osnovu projektne dokumentacije radi izgradnja, rekonstrukcija i asfaltiranje dionice puta.

Urađeni radovi na spomenutoj dionici obuhvaćeni su kroz dvije faze, te se u narednom periodu očekuje i realizacija treće faze za čiju namjenu su u Budžetu Grada Živinice raspoloživa određena sredstva. Ukupna vrijednost projekta je oko 700.000,00 KM, a sredstva su obezbjeđenja zajedničkim sufinnasiranjem Vlade Federacije BiH, Grad Živinice i firme “Terakop”.

Uporedo sa navedenim projektom u proteklom periodu uspješno je realizirano asfaltiranje dva platoa na značajnim lokacijama u Mjesnoj zajednici Gračanica, a novčana sredstva za realizaciju navedenih projekata osigurana su iz Budžeta Grada Živinice u vrijednosti oko 35.000 KM.

Realizacijom infrastrukturnih projekata kroz koje se cestovne infrastrukture stavlja na viši nivo stvaraju se uslovi za sigurnije kretanje i kvalitetniju saobračajnu komunikaciju stanovništva na ovom području Grada.

"Prošle godine mi smo uradili projektnu dokumentaciju za kompletan Projekat puta Krivača – Bašigovci prema Gračanici. Dakle, imamo sistem realizacije tog projekta. Putem novčanih sredstava Vlade federacije i Budžeta Grada Živinice mi smo prije par mjeseci uspješno realizovali prvu fazu projekta u vrijednosti oko 300.000 KM i sada drugi dio u iznosu od 200.000 KM, a ta novčana sredstva smo također dobili sufinansiranjem.

Nastavljamo i dalje sa realizacijom, s obzirom da u Budžetu Grada Živinice imamo još oko 200.000 KM raspoloživih sredstava za tu namjenu. Ukupno oko 700.000 KM bit će utrošeno na realizaciju spomenutog projekta. S obzirom da se radilo o zaista teškom oštećenju te dionice lokalnog puta mi smo željeli taj problem riješiti putem projektne dokumentacije. Jako je važno da sve projekte ovoga tipa riješimo po detaljnoj projektnoj dokumentaciji kako bi time osigurali njihovu trajnu kategoriju, odnosno dugoročnost projekta.

Činjenica da je izborna godina usprila i dovela do relativnog kašnjenja na usvajanju Budžeta što se odrazilo i na izradu projektne dokumentacije sporije ali sa sigurnošću krenulo se sa realizacijom infrastrukturnih projekata na teritoriji našeg Grada. U budućnosti smo planirali realizaciju još mnogih projekata u cilju kvalitetnijeg životnog ambijenta za naše građane.", kazao je gradonačelnik Samir Kamenjaković.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije