"Smart System" kao spona između dijasporskih investicija i lokalne radne snage

25.09.2021. 09:33 / Izvor: Fena
'Smart System' kao spona između dijasporskih investicija i lokalne radne snage

Sve je krenulo od istraživanja mogućnosti koje će osigurati bržu i povoljniju izgradnju stambenih objekata.

USAID projekt "Diaspora Invest" i Biznis centar bh. dijaspore uključili su kompaniju "Smart System" iz mjesta Pukiš kod Lopara u svoj sistem tehničke podrške.

Savo Rikanović i Marijana Mihailović iz te kompanije naveli su da je ta mlada firma svoj uspjeh postigla na švicarskom tržištu, a postepeni rast proizvodnje i broja radnika u BiH pokazuje da spona između dijasporskih investicija, međunarodnog tržišta i lokalne radne snage donosi uspjeh.

"Godine rada direktora i suvlasnika firme Gorana Novakovića u Švicarskoj su ga motivisale da pokrene posao i na našim prostorima. Okupili smo mladi tim, koji ima znanja i mogućnosti da unese novitete i olakšanje u građevinskim radovima. Mi se bavimo planiranjem i proizvodnjom elektroinstalacije stambenog prostora prilikom izgradnje i betoniranja. Naš cijeli koncept se zasniva na boljem planiranju elektroinstalacija u stambenim prostorima prilikom izgradnje. Drugačiji pristup ovom pitanju može donijeti značajne uštede, osigurati veću efikasnost u izgradnji i bolju iskoristivost prostora.", poručila je Mihailović.

Sve je krenulo od istraživanja mogućnosti koje će osigurati bržu i povoljniju izgradnju stambenih objekata.

"Ovaj proces je nastao iz jednog cilja, kako olakšati posao električarima, donijeti uštede na vremenu i materijalu. Napravili smo posao iz BiH za Švicarsku, tamo postigli uspjeh, dokazali se kvalitetom i sada želimo sve to ponuditi kompanijama u našoj zemlji. Ono po čemu se mi razlikujemo od drugih jeste brzina, kvalitet i efikasnost izrade elektroinstalacija.", dodao je Rikanović.

Ističu da takav sistem nudi bolju izolaciju, efikasniju gradnju, lakšu montažu i smanjuje troškove.

"Radimo izradu instalacija za Smart Home sisteme uz korištenje posebnih kablova i instalacija namijenjenih za ovaj pristup. Osiguravamo instalacije, programiranje i sve ostale prateće elemente. Takvi sistemi će donijeti uštedu energije i promijeniti potpuno smjer u kojem idu ulaganja u mjesta stanovanja u budućnosti. Pokrenuli smo distribuciju Abi Solar panela, čime želimo otvoriti i novo poglavlje u segmentu rada na energetskoj efikasnosti. Riječ je o pristupačnim panelima koja odlično funkcionišu, lakša su za održavanje i donose visok stepen povrata na uloženo.", rekao je Rikanović, saopćeno je iz USAID projekta "Diaspora Invest".

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije