Ovo su četiri moguće zamjenske lokacije za novu zgradu Centralne banke BiH

20.10.2021. 08:21 / Izvor: Akta.ba
Centralna banka nova zgrada

Iz Centralne banke BiH ističu da se radi samo o preliminarnim razgovorima i da nikakva odluka o zamjeni još uvijek nije donesena.

Općina Centar na zahtjev Centralne banke BiH planira ponuditi četiri potencijalne zamjenske lokacije za poslovnu zgradu njene Glavne jedinice u Sarajevu.

To su parcele u neposrednoj blizini šoping centra SCC, neposredno uz Unitic nebodere (parking prostor), lokacija u naselju Ciglane – Merhemića trg (parking prostor) i ranije ponuđena lokacija u Velešićima.

O mogućnostima zamjene građevinskih parcela s ciljem izgradnje poslovnog objekta predstavnici Općine Centar i Centralne banke Bosne i Hercegovine razgovarali su 19.10.2021. godine.

Iz Centralne banke BiH ističu da se radi samo o preliminarnim razgovorima i da nikakva odluka o zamjeni još uvijek nije donesena, s obzirom da o tome odlučuju nadležna tijela CBBiH.

"Prilikom razmatranja mogućih lokacija, CBBiH će uzeti u obzir potencijalne troškove i mogućnost implementacije postojećeg projekta na novoj lokaciji, s obzirom da su za CBBiH izmjena projekta, provođenje novog konkursa za odabir idejnog rješenja, kao i bilo kakvi dodatni finansijski troškovi, u potpunosti neprihvatljivi, poručeno je iz Centralne banke BiH.

Podsjetimo, Općina Centar Sarajevo odbila je početkom oktobra izdati urbanističku saglasnost Centralnoj banci za gradnju zgrade u parku Hastahana. Centralna banka BiH zemljište na Hastahani kupila je u decembru 2019. godine i sve ugovorne obaveze uredno i pravovremeno izvršila. Osim toga, urađeno je i idejno rješenje buduće zgrade. 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije