Dom naroda PFBiH odobrio zaduženje za projekt gradskog prijevoza u Sarajevu

16.12.2021. 09:21 / Izvor: Fena
Dom naroda Parlamenta FBiH

Riječ je o zaduženju od 40 miliona eura i rokom otplate kredita od 20 godina, uz petogodišnji grace period.

Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine odobrio je na jučerašnjoj sjednici zaduženje po Ugovoru o finansiranju između Bosne i Hercegovine i Evropske investicijske banke (EIB) za realizaciju Projekta Gradski prijevoz u Sarajevu.

dom parlamenta fbih

Riječ je o zaduženju od 40 miliona eura i rokom otplate kredita od 20 godina, uz petogodišnji grace period.

Kako je navedeno, novac od zajma je namijenjen za finansiranje navedenog projekta za koji je planirana realizacija kroz četiri povezana podprojekta iz oblasti gradskog saobraćaja na području Kantona Sarajevo. Podprojekti se odnose na izgradnju i rekonstrukciju infrastrukture i nabavku vozila u javnom prijevozu te izgradnju gradskih saobraćajnica.

Novac od ovog zajma Federacija treba da prenese na Kanton Sarajevo kao krajnjeg korisnika i dužnika.

U prijedlogu ove odluke je navedeno da se njenim donošenjem stvara osnov za potpisivanje Supsidijarnog sporazuma između Bosne i Hercegovine i Federacije BiH, kojim će se propisati uslovi za davanje zajma Federaciji, a koji će biti identični uslovima pod kojima Evropska investicijska banka odobrava zajam Bosni i Hercegovini. Federacija Bosne i Hercegovine će pod istim uslovima sredstva zajma proslijediti dalje Kantonu Sarajevo.

U periodu implementacije, u budžetu Federacije nije potrebno osigurati novac za dodatno sufinansiranje navedenog projekta.

Odluka nalaže da Federalno ministarstvo finansija usaglasi i sklopi s Kantonom Sarajevo odgovarajući Podugovor o zajmu kojim će, u svrhu redovne otplate, definirati uslove vraćanja kredita.

Za razliku od ove odluke, delegati Doma naroda jučer nisu dali većinu glasova za zaključke predlagane od Komisije za sigurnost, parlamentarnog tijela, koje je tražilo da Vlada Federacije Bosne i Hercegovine u roku od 30 dana okončna proceduru imenovanja direktora Federalne uprave policije. Navedena komisija je jednim od predlaganih zaključaka također pozivala drugo parlamentarno tijelo, Komisiju za izbor i imenovanja, da pokrene postupak izbora novog Nezavisnog odbora jer sadašnjem ističe mandat u maju iduće godine a propisi nalažu da procedura izbora novog započinje šest mjeseci prije isteka aktuelnog mandata.

Nakon odbacivanja ovih prijedloga, sjednica Doma naroda je završena. Datum naredne će biti poznat naknadno.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije