Slijedi revizija regulacionog plana za područje Jahorine

28.02.2022. 08:23 / Izvor: SRNA
skupština pale

Skupština opštine Pale usvojila je odluku o pristupanju izradi revizije regulacionog plana kompletnog posebnog područja Jahorina.

Skupština opštine Pale usvojila je odluku o pristupanju izradi revizije regulacionog plana kompletnog posebnog područja Jahorina da bi se utrdilo stvarno na stanje na planini kada je riječ o gradnji.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović rekao je je da će kroz jedan dokument uraditi regulacioni plan s akcentom na infrastrukturne projekte, odnosno sve ono što je u interesu Olimpijskog centra “Jahorina”, poput izgradnje infrastrukturne mreže vode, kanalizacije, struje, osvjetlјenja i osnježavanja staza.

On je izrazio zadovolјstvo što su odbornici iz opozicije ipak podržali naknadno ubačenu tačku koja se odnosi na reviziju regulacionog plana.

Na sjednici je usvojeno i više odluka o izmjenama i dopunama regulacionog plana dijela posebnog područja Jahorina.

O razlozima usvajanja ove odluka, Jugović je rekao da je građevinska sezona na planini kratka i da postoji problem u vezi sa gradnjom objekata.

"Sada imamo razliku između lјudi koji su dobili saglasnost i koji grade i između lјudi koji su dobili saglasnost i koji još nisu počeli gradnju. Ići ćemo na opciju da im se oduzme ta saglasnost ukoliko neće graditi ili da ih na neki način natjeramo da grade", istakao je Jugović.

On je dodao da je opština u ovom momentu odobrila gradnju objekata na ukupnoj površini od oko 40.000 kvadratnih metara prostora.

Idealan je momenat, kaže, da se krene sa “pričom o gondoli” sa Pala do Jahorine, te potencira na tome da se gradnja sa Jahorine u doglednom periodu preseli na Pale.

Predsjednik Skupštine opštine Damjan Škipina rekao je da će se narednih godinu dana baviti revizijom i vidjeti gdje su odstupanja.

"Skupština će narednih godinu dana biti rasterećena i neće biti pod pritiskom. Moći ćemo se baviti i drugim stvarima na lakši i ozbilјniji način, a da ne bude pritisak kada je u pitanju Jahorina", rekao je Škipina.

Odbornici SDS-a i PDP-a prethodno su napustili sjednicu iz razloga što sa dnevnog reda nisu povučene sve tačke koje se odnose na izmjene i dopune regulacionog plana dijela posebnog područja Jahorina, jer smatraju da ni do sada nisu ispoštovani zaklјuci koji se odnose na zaštitu posebnog područja Jahorina u smislu zaustavlјanja neplanske gradnje.

Na sjednici je donesena i odluka o uspostavlјanju saradnje sa opštinom Mladenovac u Srbiji, kao i sa susjednom opštinom Pale-Prača u Federaciji BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije