Odabrana tri idejna rješenja: Građani glasaju za željeni izgled "Hastahane"

06.05.2022. 08:34 / Izvor: Akta.ba
hastahana

Općina Centar poziva građane da glasaju za jedno od tri nagrađena idejna rješenja za javni park "Hastahana".

Općina Centar poziva građane da glasaju za jedno od tri nagrađena idejna rješenja za javni park "Hastahana" u Sarajevu pristigla na internacionalni javni poziv za dostavljanje idejnog rješenja  koji je Općina Centaru partnerstvu sa UNDP-em.

Na pomenuti javni poziv pristiglo je 79 prijava kako domaćih, tako i stranih arhitekata.

Tri najbolje rangirana idejna rješenja koja je odabrao žiri Međunarodnog inovacijskog izazova, na osnovu javnog poziva za podnošenje ideja za javni park "Hastahana" u Sarajevu, sada su otvorena za online glasanje građana.

Njegovanje javnog života parka Hastahana

Prijedlog transformacije parka Hastahana u novo gradsko srce Sarajeva - mjesto raznovrsnih aktivnosti i iskustava

hastahana idejno

 

 

 

 

Park i trg Hastahana

Predloženi dizajn redefinira prazninu srušene otomanske 'Hastahane' i ponovno uređuje i komemorira izgubljeno naslijeđe

 

hastahana2

 

 

Žalfija

Prostor za ozdravljenje i regeneraciju Sarajeva

hastahana3

 

 

Konkursu su prethodile javne konsultacije o budućim sadržajima i funkcijama ovog prostora, kroz koji je zaprimljeno gotovo 400 odgovora i ideja građana, koji su sada uključeni u smjernice javnog poziva.

Između prvog koraka prikupljanja ideja, i posljednjeg odabira konačnog rješenja, multidisciplinarni tim stručnjaka vrijedno je radio kako bi sve ideje građana na pravi način bile evoluirane, tehnički obrađene i ukopljene u skladu sa mogućnostima datog lokaliteta.

Internacionalni petočlani žiri sastavljen od relevantnih renomiranih profesionalaca razmatrao je dostavljene prijedloge idejnih rješenja i odabrao tri najbolja u skladu sa uslovima ovog javnog poziva.

U sastavu internacionalnog žirija za odabir finalista bili su Mia Roth Čerina iz Hrvatske, Roland Krebs iz Austrije, Adnan Harambašić iz Norveške, Marina Dimova predstavnica UNDP-a i Selma Islambegović šefica Odsjeka za prostorno planiranje Općine Centar.

Građani mogu pregledati 3D vizualne prikaze, kratke opis i video-animacije za tri pobjednička idejna rješenja i potom glasati odabirom opcije "Glasajte" u okviru idejnog rješenja kojem žele dati svoj glas.

Glasanje je otvoreno do 15. maja 2022. godine.

Općina Centar namjerava tokom 2022. god. podržati realizaciju idejnog rješenja koje će dobiti najveći broj glasova javnosti.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije