Gradnja koridora Vc napreduje, građani tvrde: Na djelu je uzurpacija imovine

18.05.2022. 07:57 / Izvor: N1
Koridor

Dio prve dionice Koridora Vc kroz Republiku Srpsku u narednih mjesec dana mogao bi biti pušten u saobraćaj.

Dio prve dionice Koridora Vc kroz Republiku Srpsku u narednih mjesec dana mogao bi biti pušten u saobraćaj. Do kraja godine mogli bi početi radovi i na sjevernom dijelu koridora čiju gradnju prate i optužbe mještana na račun vlasti za uzurpaciju imovine.

Korito rijeke, petlja auto-puta, danas uništeno, a nekada plodno poljoprivredno zemljište. Značajan dio parcele od 30 dunuma u vlasništvu porodice Lazić sada je dio Koridora Vc. Ništa ne bi bilo sporno, da nije riječ o zemljištu koje je uzurpirano po tvrdnjama Lazića i to bez njihovog znanja nakon propalog pokušaja nagodbe.

"Bila sam tu kad su mašine ušle, moja majka je, lično ona usjeve sadila, mašine dolaze, za vrijeme korone, uništavaju, mislila sam to će biti sve kako treba, biće u redu", pojašnjava  Mirjana Lazić.

A bilo je suprotno kaže Mirjana, a potvrđuje njen sin Miroslav. Na njegov prijedlog uz saglasnost izvođača radova na teren je izašao vještak i procijenio vrijednost zemljišta na 20 maraka.

"Zvali su nas ponovo na taj sastanak, nisu spominjali to vještačenje, nego su samo rekli jednima smo plaćali po tri, jednima po četiri, jednima po pet, a meni kao plaćaju 10 maraka po metru kvadratnom", naveo je Miroslav Lazić.

Što je cijena na koju Lazići nisu pristali. Sve je završilo na sudu. Radovi su stali, materijalna šteta nije nadoknađena, ali je po tvrdnjama Lazića na teren izašao novi vještak koji je vrijednost zemljišta procijenio na 8 maraka. Za 9,80 po kvadratu dio svoje parcele dao je Simeon Bukejlović, koji sada traži reviziju. Kako tvrdi, isti vještak dao je različite procjene.

"Kako može parcela do parcele da bude razlika u 11,50 KM po kvadratu kad je parcela do parcele, razlika je oko 200 metara, parcele su jedna do druge", ponavlja izričito Simeon Bukejlović.

Mještane posebno ljuti i to što je, po njihovim saznanjima, zemljište lošijeg kvaliteta takođe za koridor Vc plaćno višestruko više u Federaciji Bosne i Hercegovine. Sve njihove optužbe odbacuje Republička uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove Republike Srpske. Nekoliko kolometara dalje, ne osvrćući se na optužbe mještana, radove na izgradnji prve faze dionice koridora Vc kroz Republiku Srpsku obišao je Radovan Višković.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije