Kordić: Moramo usvojiti izmjene Prostornog plana ako želimo dobro ovom gradu (VIDEO)

01.11.2022. 07:32 / Izvor: Fena
mario kordrić

Točka o izmjeni i dopuni Prostornog plana Mostara nažalost jučer nije dobila potrebnu većinu.

Točka o izmjeni i dopuni Prostornog plana Mostara nažalost jučer nije dobila potrebnu većinu, ali ona će kao takva morati proći ako želimo dobro ovom gradu i ja ću se potruditi da to tako i bude, kazao je gradonačelnik Mostara Mario Kordić na konferenciji za medije održanoj tijekom sjednice mostarskog Gradskog vijeća.

Predsjednik Gradskog vijeća Grada Mostara Salem Marić kazao je kako se na dnevnom redu današnje sjednice našlo nekoliko jako bitnih točaka.

"Završili smo točku o Izmjeni i dopuni Prostornog plana Mostara koja nažalost nije imala dovoljno razumijevanja da bi danas dobila potrebnu većinu, zato smo je vratili gradonačelniku na doradu, uz uvažavanje sugestija koje su danas rečene, i amandmana koji su predloženi od strane pojedinih vijećnika i klubova političkih stranaka. Nadam se da ćemo na narednoj sjednici imati usvojene izmjene Prostornog plana čim bi omogućili investicije u malo većim financijskim iznosima u Mostaru", kazao je Marić.

Dodao je kako su se pojavila dva sporna pitanja, kada je ova točka dnevnog reda u pitanju.

"Jedno je Majdan-Kuti, a drugo Poslovna zona Miljkovići. Ja sam na sjednici objasnio i jedno i drugo i mislim da mi kao vijećnici nemamo pravo podlijegati bilo kakvim pritiscima, nego trebamo razmišljati svojom glavom i raditi u interesu svih građana Mostara, a ne pojedinih nevladinih organizacija ili bilo čega, te se držati isključivo zakonskih propisa", kazao je Marić.

Naveo je kako je jako važna točka dnevnog reda i donošenje Odluke o proglašenju javnog interesa za izgradnju Vjetroelektrane Pločno.

"Ta odluka vraćena je s Vlade HNŽ-a, poništena je jer u tom vremenu nije bilo Gradskog vijeća Mostara, a njegova nadležnost je donošenje odluke o javnom interesu, pa danas raspravljamo o toj točki. Osim ovih točaka, imamo i nekoliko regulacijskih planova, tri su u nacrtu, zatim imamo odluku o proglašenju ništavnih određenih planova i donošenje odluka o pristupanju izradi novih regulacijskih planova i prvi put s namjerom da raspišemo jedan javni poziv, da osim našeg Zavoda za prostorno planiranje, to mogu raditi i druge kuće koje su osposobljene za ovakav vid planiranja. Ako se to pokaže kao dobar primjer, u budućnosti možemo veliki broj regulacijskih planova dati na javni poziv kako bi što prije imali zaokružene regulacijske planove na području grada", kazao je Marić.

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić kazao je kako se sve ove izmjene prostornih planova, izmjene i skidanja pojedinih regulacijskih planova rade kako bi se stvorili preduvjeti za brži razvoj Grada Mostara, što u infrastrukturnom, što u poslovnom smislu.

"Žao mi je da danas nije bilo dovoljno sluha od strane oporbenih vijećnika da podrže odluku o Izmjeni i dopuno prostornog plana Mostara iako je ona vrlo jasna, detaljno iskomunicirana. Pojavili su se neki medijski natpisi u medijima u prošlo vrijeme, očito je to kod njih izazvalo izvjesnu nervozu, meni je žao da je nekako osobno stavljeno ispred javnog interesa, pa će se tako ta odluka naći tek na sljedećoj sjednici. To je uzalud izgubljeno mjesec dana i ta odluka će kao takva morati proći ako želimo dobro ovom gradu. Ja ću se potruditi da to tako i bude", kazao je Kordić.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije