Nakon 13 godina

Ponovo aktiviran projekat turističkog centra Klekovača

26.01.2023. 10:19 / Izvor: Akta.ba
klekovača

Projekat Turističkog centar Klekovača, prvi put predstavljen davne 2010. godine, ponovo je aktiviran.

Preduzeće "Gb Immo" iz Banjaluke koje je nosilac projekta turističkog centra Klekovača podnijelo Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske zahtjev za prethodnu procjenu uticaja na životnu sredinu za projekat izgradnje urbanističke zone Planinsko selo – turističkog centra Klekovača.

Urbana zona "Planinsko selo" predstavlja dio područja posebne namjene "Klekovača" smješten na teritoriji opštine Petrovac, katastarska opština Drinić. Ukupna površina urbane zone "Planinsko selo" je 38,65 ha.

U sklopu Turističkog centra "Klekovača" – urbana zona "Planinsko selo", o kojem se govori još od 2010. godin, planirana je izgradnja hotela, apart hotela i turističkih kuća – kuće za odmor. Ranije je rečeno da će imati deset hotela, staze dužine 80 kilometra, 13 žičara i ski – liftova i kapacitet prijevoza 10.000 skijaša istovremeno.

Pored smještajnih kapaciteta, u obuhvatu zone predviđeni su i komercijalni sadržaji (lokali, otvorena i zatvorena pijaca), administracija, gorske službe spašavanja i sl., kao i međustanica gondole. 

 

klekovaca

 

U centralnom dijelu "Planinskog sela" se planira međustanica gondole sa velikim prometom tokom cijele godine, kao i prostorno- funkcionalna cjelina sa komercijalnim sadržajima, gdje je i centar naselja, zona u kojoj pešački i biciklistički saobraćaj i kretanje na skijama dominiraju u odnosu na kolski saobraćaj. U ovom dijelu postoji blaga padina pogodna za školu skijanja.

Na mjestima ukrštanja pješačkih i kolskih puteva (za dostavna vozila) i ski staza, planirani su denivelisani "zeleni mostovi".

Kao energent za dobijanje toplotne energije potrebne za zagrijavanje objekata i pripremu potrošne tople vode predviđen je prirodni gas.

Podsjećamo, turistički centar Klekovača najavljen je 2010. godine kada je sa Vladom RS potpisan "Okvirni sporazum o razvoju i izgradnji prvoklasnog sportsko–rekreacionog ski kompleksa na području planine Klekovače vrijednosti oko 660 miliona KM. Prema sporazumu, već krajem 2016. godine niz Klekovaču su trebali da se spuste prvi skijaši.

Firma GB Immo Banjaluka, kojoj je 2013. godine dodijeljena koncesija na 30 godina, radi izgradnje i korištenja TC Klekovača, loše posluje sve prethodne godine. Četiri godine zaredom je poslovala bez prihoda, prošle je godine imala minus od 78 hiljada, a 2020. godine 62 hiljade.

Ipak, do sada uložili dosta novca u razna istraživanja, studiju izvodljivosti i dobijanje koncesionih ugovora. Sve studije i istraživanja koje su prethodile izradi Prostornog plana su potvrdile da će ova investicija ispuniti očekivanja. 

S.B.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije