Ured za borbu protiv korupcije

Predstavljene nepravilnosti u oblasti gradnje u KS

30.03.2023. 15:07 / Izvor: Fena
press

Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo (KS) zaprimio je u 2022. godini 41, a u 2021. 55 prijava koje se odnose na nepravilnosti.

Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo (KS) zaprimio je u 2022. godini 41, a u 2021. 55 prijava koje se odnose na nepravilnosti u oblasti prostornog planiranja i građenja na području KS.

Istaknuto je to danas na pres-konferenciji, u organizaciji spomenutog ureda, na kojoj su predstavljene aktivnosti i preventivne mjere u borbi protiv korupcije u sektoru gradnje i prostornog planiranja, s fokusom na utjecaj na kvalitet života i zdravlje stanovništva, kao i zaštitu prirodnih resursa.

Istovremeno, sudionicima događaja - predstavnicima ambasada, međunarodnih i nevladinih organizacija, prezentiran je edukativno-informativni videomaterijal pod nazivom 'Kap po kap', koji se odnosi na spomenutu oblast, a čiju je izradu inicirao kantonalni Ured za borbu protiv korupcije uz pomoć i podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini.

Radi se o materijalu koji svjedoči o poteškoćama s kojima se građani KS suočavaju, a koji se tiču građenja i prostornog planiranja mimo određenih standarda, te rizika koje takva gradnja podrazumijeva.

Aktivnosti na tom planu pozdravila je zamjenica šefa misije u Američkoj ambasadi Deborah Mennuti, istaknuvši značaj efikasnog suprotstavljanja negativnim trendovima u sektoru gradnje i jačanja transparentnosti u kontekstu izdavanja dozvola, te omogućavanja građanima da utječu na dešavanja u tom segmentu.

Podcrtala je kako aktuelni koraci u segmentu gradnje zanemaruju sugestije i primjedbe građana, što ima za posljedicu ugrožavanje životne sredine, konkretno vodozaštitnih zona, kao i devastaciju šuma i drugih prirodnih resursa na području KS.

"Veoma je važno osnažiti i unaprijediti zakonodavni okvir za borbu protiv korupcije", kazala je Mennuti, izražavajući odlučnost međunarodne zajednice i SAD-a da podrže napore KS-a u efikasnom suprotstavljanju korupciji.

Ocijenila je kako je efikasna uprava od ključnog značaja, naglašavajući, između ostalog i ulogu Zdravstvenog instituta KS koji se uključio u spomenute aktivnosti kako bi se zaštitilo zdravlje građana.    

Na značaj djelotvornih mjera u borbi protiv korupcije, generalno i s fokusom na razmatranu oblast, ukazala je i Mirna Brešan, savjetnica za vladavinu prava iz Delegacije Evropske unije i Ureda specijalnog predstavnika Evropske unije u BiH, sa žaljenjem konstatirajući kako, prema Izvještaju Evropske komisije (EK) za 2022. godinu, vlasti u BiH nisu napravile nikakav napredak u borbi protiv korupcije.

"Pokazatelji korupcije su dodatno pogoršani, a svi nivoi vlasti u BiH pokazuju znakove političke 'zarobljenosti', što direktno utječe na svakodnveni život građana", upozorila je Brešan, napominjući kako politički lideri i pravosudne institucije nisu uspjeli da se iznesu s problemom široko rasprostranjene korupcije.

Istovremeno, ocijenila je ohrabrujućom konstataciju EK da je u KS-u u tom kontekstu nastavljen pozitivan trend, te kako Ured za borbu protiv korupcije KS predstavlja dobar primjer na tom planu.   

Nadalje, navodi kako EU poziva vlasti i drugih kantona i ostalih nivoa da slijede primjer KS-a i uvedu visoke standarde integriteta i transparentnosti u javnom sektoru, a što predstavlja jedan od ključnih preduvjeta na evropskom putu BiH.

"Pored javnih nabavki, koncesije za eksploataciju prirodnih resursa, urbanističko planiranje i građevinske dozvole su oblasti u kojima je prisutan visok rizik od korupcije, a time i utjecaj na građane", poručila je Brešan.  

Sudionike događaja pozdravio je i šef Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanja kvalitetom KS Erduan Kafedžić, naglašavajući značaj postupanja po zaprimljenim prijavama koje se odnose na korupciju u oblasti građenja i prostornog planiranja.

 

Referirajući se na tu problematiku, pojasnio je način i metodologiju na temelju koje Ured za borbu protiv korupcije djeluje kada je riječ o prijavama nepravilnosti, počevši od provjere osnovanosti navoda i prikupljanja/analize podataka do obavještavanja nadležnih organa.

Kafedžić je podsjetio na dosadašnje ključne aktivnosti na planu borbe protiv korupcije u sektoru gradnje i prostornog planiranja, uključujući konkretne mehanizme i alate koji omogućavaju praćenje stanja i efikasnije djelovanje, među kojima i interaktivnu/online mapu, a koja će biti javno dostupna nakon današnje prezentacije.

Riječ je o ranije sačinjenoj mapi o gradnji na području KS-a sa svim potrebnim podacima, a s ciljem postizanja veće transparentosti i omogućavanja građanima i svim zainteresiranim subjektima da prate stanje u toj oblasti, preventivno djeluju i prijavljuju uočene nepravilnosti.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije