OBJEKAT OD VELIKE VAŽNOSTI

Počela rekonstrukcija jedine kraljevske rezidencije u Bosni i Hercegovini

05.05.2023. 08:08 / Izvor: Akta.ba
han pijesak

Ovaj objekat je od velike važnosti i značaja kako za samu opštinu Han Pijesak, tako i za očuvanje istorijskih i kulturnih vrijednosti, kao i razvoja turizma na području cijele Istočne regije.

U Han Pijesku, dana 03.05.2023. godine, je započelo izvođenje radova na rekonstrukciji, restauraciji i adaptaciji Ljetnje rezidencije kralja Aleksandra Karađorđevića, piše Akta.ba.

Ovaj objekat je od velike važnosti i značaja kako za samu opštinu Han Pijesak, tako i za očuvanje historijskih i kulturnih vrijednosti, kao i razvoja turizma na području cijele Istočne regije.

Izvođač radova "Jokić Invest" d.o.o. Zvornik je započeo radove, a početku izvođenja radova su prisustvovali i članovi Nadzornog tima d.o.o. "Radis" Istočno Sarajevo, koji će vršiti usluge stručnog nadzora u skladu sa zakonskim odredbama u oblasti građenja i nadzora nad građevinskim objektima, direktorica Republičkog zavoda za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog nasljeđa Jasna Milešević, kao i predstavnici Opštine Han Pijesak, na čelu sa načelnikom Slobodanom Đurićem.

han pijsak

Načelnik Odjeljenja Slavica Ašonja rekla je da je prva faza procijenjena na 600.000 KM bez PDV-a i da predstavlja grube građevinske radove do krova.

"Što se tiče same konstrukcije finansiranja, iz Programa javnih investicija imamo 150.000 KM od Vlade Republike Srpske, 50.000 KM od grada Istočno Sarajevo, a ostatak sredstava su obaveza opštine Han Pijesak", navela je Ašonja ranije.

Ona je napomenula da je u realizaciju projekta uključen Zavod za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa Republike Srpske, koji je bio uključen i u proces projektovanja i imaće svoj stručni nadzor da bi bili ispoštovani elementi zaštite kulturno-istorijskog nasljeđa.

Ljetna rezidencija kralja Aleksandra Karađorđevića na Han Pijesku je jedina kraljevska rezidencija u BiH i vodi se kao nacionalni spomenik.

han pijesak

Objekat je sagrađen 1921, ali je tokom ratnih sukoba oštećen, mijenjana mu je namjena, a u ljeto 2005. je gotovo potpuno izgorio.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije