Nova jedinica intenzivnog liječenja

Do kraja godine otvaranje nove zgrade mostarske Pedijatrije

20.11.2023. 08:36 / Izvor: BHRT
MO

Izgradnja dugo iščekivane Klinike za dječje bolesti uskoro bi trebala biti gotova.

Davne 1964. godine izgrađena je zgrada Pedijatrije u Mostaru.

I 59 godina kasnije, koristi se ista zgrada, u mnogim segmentima zastarjela i dotrajala.

Kako nije bilo moguće trenutačnu zgradu rekonstruirati, odlučeno je da se izgradi nova.

Tako će se Klinika za dječje bolesti umjesto na dosadašnjih hiljadu i po kvadratnih metara prostirati na više od 10 hiljada kvadratnih metara i moći će primiti duplo više pacijenata nego sada.

Izgradnja dugo iščekivane Klinike za dječje bolesti uskoro bi trebala biti gotova.

Još se čeka oprema i aparati koji će biti instalirani, a prema najavama već bi oko Božića ova bolnica mogla otvoriti svoja vrata za male pacijente i njihove roditelje. 

''Glavnina radova je na parteru, ono što je vani, dvorište. Unutra je stavljeno praktički sve od vrata, prozora, u završnim je montažama, čišćenju. Mi smo ovih dana imali tender za namještaj i medicinski dio opreme i, koliko znam, do sada nema žalbi i ja vjerujem da će biti opremljena do tog dana, barem 90 posto'', rekao je Ante Kvesić direktor SKB Mostar.

''Mi ćemo u novoj zgradi proširiti svoje kapacitete i ambulantne gdje ćemo s jedno 5-6 ambulanti, s koliko raspolažemo ovdje, preći u 15-16 ambulantnih prostora gdje će naši subspecijalisti moći obavljati svoje aktivnosti, neovisno jedan od drugog. Tako da se nadam da će i liste čekanja, tamo gdje ih imamo, biti manje'', kaže zaBHRT Marija Novaković Bošnjak načelnica Klinike za dječje bolesti SKB.

Godine su prošle u pripremi, a onda je početkom prosinca 2020. godine napokon započela izgradnja nove Klinike.

Dolaskom pandemije Kovida-19 i vala poskupljenja, što je prvotnih planiranih 17 milijuna povećalo u 25 miliona maraka za bolnicu, probijeni su rokovi.

Ipak, i to se prebrodilo. Federalna je Vlada izdvojila sedam milijuna maraka, a značajnu je potporu dala i Vlada Hercegovačko-neretvanske županije.

''Ono na čemu je Vlada radila i na čemu je istrajala, to je da budemo ključni čimbenik završetka spomenutog projekta, projekta Pedijatrije.Čini mi se da je ukupno negdje oko 26 i pol miliona KM. Vlada izravno kroz kreditna sredstva, bilo Saudijskog fonda, bilo Razvojne banke, usmjerila upravo u završetak Pedijatrije'', rekao je Pero Pavlović glasnogovornik Vlade HNŽ.

Tako će se nova Klinika prostirati na pet etaža na kojima će raditi 36 liječnika zajedno s medicinskim i pomoćnim osobljem, njih ukupno oko stotinu.

Umjesto dosadašnjih 95, sada će moći primiti 200 djece, a dobit će i prostor za dnevnu bolnicu.

"To je najviši mogući standard koji postoji. Bilo bi blesavo raditi novu bolnicu a ne napraviti je dobru. S druge strane, sobe u toj bolnici su za jedno dijete i roditelja. Svaka soba ima sanitarni čvor. I svaka soba ima priključak za eventualne, u nekim situacijama da može postati soba za intenzivno liječenje za to dijete'', kaže Kvesić.

''Ono što mene najviše od svega veseli, to je nova jedinica intenzivnog liječenja. Puno bolja i prostranija od ove, sa novom modernom opremom s kojom ćemo zaista moći stati uz najveće pedijatrijske klinike u regiji i moći pružiti najbolju zdravstvenu zaštitu za one kojima je to najpotrebnije'', dodala je načelnica Klinike za dječje bolesti.

Stručnog osoblja za novu mostarsku Pedijatriju, koja je trenutno najznačajniji zdravstveni projekt u Federaciji, neće nedostajati.

Osim što će biti na ponos cijele regije, nova će klinika osigurati da se znatno manji broj djece liječi van naše zemlje. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije