Cestovni tunel između Slovenije i Austrije

U Karavankama se gradi druga cijev našeg najdužeg cestovnog tunela

25.12.2023. 10:16 / Izvor: seebiz.eu
SLO

Foto: Anadolu Agency

U Karavankama, u Sloveniji se gradi druga cijev našeg najdužeg cestovnog tunela.

U Karavankama, u Sloveniji se gradi druga cijev našeg najdužeg cestovnog tunela.

Izvođač radova, Cengiz iz Turske, počeo je bušiti prije nešto više od tri godine; s austrijske strane Asfinag je počeo s radom prije nas i došao do granice već prije dvije godine.

Kako napreduje gradnja?

Iako je proboj, kada se dvije strane spoje pod zemlju, isprva planiran za rujan ove godine, kako kaže nadzorni inženjer izgradnje Milan Črepinšek, priroda je i ovaj put pokazala zube.

U geološki teškom permakarbonskom području nastali su brdski pritisci koji su uzrokovali velike pomake i oštetili oblogu tunela, tako da je 200 metara tunela moralo biti obnovljeno u kolovozu i rujnu.

Već prilikom izgradnje prve cijevi prije više od trideset godina, građevinare je iznenadila ogromna količina vode na Goliškom prelomu, što je nakratko zaustavilo radove.

Geološki je polovica tunela u Sloveniji puno izazovnija.

"Bušimo još 50 metara drenažne bušotine kako bismo pogledali područje preko Goliškog rasjeda, za slučaj da još ima puno vode", rekao je Črepinšek.

Unatoč istraživanjima, ne može se točno predvidjeti koliko brzo će se gradnja odvijati, no proboj je planiran u veljači - a to će sigurno biti praznici.

"Otvaranje šampanjca, jer ovo će biti samo kraj jednog velikog posla, pogotovo u Karavankama, gdje su najteži tuneli. Ovo će biti šlag na torti, ne još krajnji, ali onda barem ovaj rudarski dio iskop će biti gotov", dodao je Črepinšek.

Slijedi ugradnja elektrostrojarske opreme, a drugi natječaj za to je još u toku.

Otvaranje druge cijevi predviđeno je za 2025. godinu.

Tada će se zatvoriti prva cijev, nakon čega slijedi temeljna obnova, a tek 2028. godine promet će teći kroz obje cijevi.

Od samog početka poskupjela je i gradnja.

Izvođač Cengiz podnio je odštetni zahtjev, koji Dars još uvijek rješava.

Za sve one koji čekaju u prometu 2028. će stoga biti godina iskupljenja, a na mjestu je i pitanje koje si svakodnevno postavljamo u prometnim gužvama diljem Slovenije: zašto smo s gradnjom krenuli s toliko godina prekasno?, prenosi RTV Slovenije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije