Nacionalni spomenik

Obnova Kule Husein-kapetana u punom jeku

23.03.2024. 11:51 / Izvor: Fena
tender

Stari grad u Gradačcu je još 2004. godine proglašen za nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine.

Obnova Kule Husein-kapetana Gradaščevića u Gradačcu, koja je nakon višegodišnjih priprema zvanično počela u januaru ove godine, u punom je jeku mada su se restauratori već u dosadašnjem toku izvođenja radova susreli s nekoliko neplaniranih situacija.

Potvrdio je to u razgovoru za Fenu stručna osoba i šef Odsjeka za komunalne poslove Gradske uprave Gradačac te koordinator na ovom projektu Adnan Begović.

"Kada se radi obnova ovako kompleksnih građevina, jasno je da se sve ne može predvidjeti projektom. Tako smo, prije svega, naišli na bedeme kule debljine i po četiri metra, a što odstupa od projektne dokumentacije prema kojoj smo očekivali zidove debljine od 1,2 do 1,5 metara. Međutim, u saradnji sa projektantom i nadzorom prilagodit ćemo se novonastaloj situaciji i sigurno ćemo kvalitetno uraditi sve započete poslove",istaknuo je Begović.

On navodi da su se pojavile i malo veće pukotine u unutrašnjosti kule te su i višak materijala iz njene unutrašnjosti vadili do nivoa temelja.

"Kopali smo čak na dubinu od 12 metara, mada smo očekivali da će biti potrebno kopati na šest-sedam metara. Sada je to dosta otvorena jama koja treba da se adekvatno konzervira i zaštiti", podvlači Begović.

U toku su, napominje, unutrašnji konzervatorski radovi te radovi na fasadnom dijelu objekta, a što je također bilo predviđeno već ovom prvom fazom obnove.

"Jedna od ideja koja nam se naknadno pojavila je da bismo kulu mogli povezati sa postojećim tunelima. Međutim, s obzirom na to da je objekat pod zaštitom Federalnog zavoda za zaštitu kulturno-historijskih spomenika, nećemo ništa raditi bez njihove saglasnosti te prijedloga projektanta i nadzora, koji imaju licence za radove na objektima ovakve historijske važnosti. Ova će ideja biti tek predložena na nekom od narednih sastanaka", ustvrdio je.

Čelična platforma, vidikovac sa kojeg će se moći gledati cijeli grad, možda će, najavljuje Begović, biti vraćena na nivo nasutog dijela, odnosno na visinu od 2,5 metra iznad platoa kule.

Najviša kota objekta je Čardak, gdje se nalazi i restoran.

Sve izmjene, naglašava Begović, neće utjecati na planirano vrijeme okončanja radova prve faze, odnosno do kraja novembra ove godine, ali je izvjesno kako će koštati nešto više od planiranih 650.000 KM.   

Stari grad u Gradačcu je još 2004. godine proglašen za nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine.

Kompletna obnova ovog kompleksa, koja će biti realizirana u fazama i kroz nekoliko godina, mogla bi koštati i do 6.000.000 KM. 

Sarajevsko preduzeće "Neimari" izvodi građevinske radove u sklopu prve faze, a poslove nadzora "Urbing", također iz Sarajeva.

Glavni projekat obnove Starog grada Gradačac izradilo je tuzlansko preduzeće "Ambijent".

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije