U toku procedura nabavke opreme

Vlada FBiH finansira opremanje Kantonalne bolnice Goražde za unapređenje rada

27.03.2024. 15:10 / Izvor: Fena
Goražde

Trenutno se radi na rekonstrukciji dijela radiološke službe gdje je bio smješten analogni rendgenski aparat koji je demontiran.

U Kantonalnoj bolnici Goražde u toku je procedura nabavke neophodne opreme kojom će se značajno unaprijediti rad ove zdravstvene ustanove.

Direktor Fuad Rovčanin podsjeća da je u okviru programa finansijske konsolidacije zdravstvenih ustanova na nivou Federacije, Kantonalna bolnica Goražde za 2023. godinu od resornog federalnog ministarstva i Vlade FBiH dobila 500.000 KM za nabavku opreme.

"Provedena je tenderska procedura koja je okončana te se uskoro očekuje i isporuka uređaja. U toku je nabavka lampi za operacione sale, digitalnog rendgen aparata i operacionog stola sa nastavcima za ekstenziju radi ortopedskih, ginekoloških, uroloških, ali i opšte hirurških operacija", precizirao je Rovčanin.

Po njegovim riječima, trenutno se radi na rekonstrukciji dijela radiološke službe gdje je bio smješten analogni rendgenski aparat koji je demontiran.

"Radi  se na pripremi podloge na kojoj će biti instaliran novi digitalni rendgen aparat. U funkciji trenutno imamo jedan rendgenski aparat koji je ranije služio najviše za radiografsko snimanje pluća tako da smo sad prisiljeni reducirati malo broj pacijenata i vrše se samo neophodni rendgenski snimci. Očekujemo da će najdalje za mjesec i po dana biti instaliran novi digitalni radiografski aparat, a postavljanje nove podloge i prostor će učiniti funkcionalnijim", kazao je on.  

Direktor Knatonalne bolnice Goražde napomenuo je da je u okviru projekta informatizacije već instaliran PACS sistem te će i novi digitalni RTG aparata, kao i CT uređaj biti uvezani i pratit će se u ordinacijama.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije