simbol domaće trgovine

Modernizovana Gradska tržnica u Gračanici uz podršku Evropske unije

03.04.2024. 10:09 / Izvor: Akta.ba
pijaca

Ranojutarnji sati na Gradskoj tržnici u Gračanici obilježeni su užurbanošću, kada prvi kupci počinju pristizati da kupe domaće proizvode.

Ranojutarnji sati na Gradskoj tržnici u Gračanici obilježeni su užurbanošću, kada prvi kupci počinju pristizati da kupe domaće proizvode. Dani na tržnici najbolje oslikavaju trud i rad lokalnih poljoprivrednika, utkan u svaki proizvod. Gradska tržnica dugi niz godina je simbol domaće trgovine, a sada zahvaljujući sredstvima Evropske unije, prostor je adaptiran i prilagođen porebama savremene trgovine.

Kroz "EU4GRI" projekt nastojalo se dodatno modernizirati i unaprijediti kvalitet života u Gračanici, što je rezultiralo novim, modernim izgledom gradske tržnice. Nova nadstrešnica, modernizovane elektroinstalacije i rashladne komore samo su dio izmjena koje će unaprijediti kvalitet prodaje i uslove rada za proizvođače. Također su predviđeni mobilni štandovi i prilagodbe prostora za osobe sa posebnim potrebama.

Ove promjene smanjuju troškove održavanja i potrošnje energije na tržnici, što doprinosi ekološkoj održivosti i ekonomskoj efikasnosti, saopćeno je iz UNDP-a.

"Ova pijaca je naše blago. Zahvaljujući Evropskoj uniji, naša tržnica dobila je novo lice, ali imam osjećaj da se ojačao i duh naše zajednice", ističe lokalna prodavačica.

pijaca

Standardi higijene su bitna stavka u renovaciji, te su projektom obuhvaćene i obuke za prodavce u vezi sa sanitarnim mjerama i bezbjednosti hrane, čime se osigurava da svaki prodavac posjeduje potrebne sanitarne knjižice.

Ukupna vrijednost investicije podržane kroz "EU4AGRI" projekt je više od 235.000 KM, od čega Evropska unija sufinansira više od 157.000 KM.

Gradska tržnica u Gračanici, nije samo mjesto trgovine, već je i simbol napretka i ekološke održivosti lokalne zajednice.

Projekat "Podrška Evropske unije za konkurentnost poljoprivrede i ruralni razvoj u Bosni i Hercegovini" (EU4AGRI) je četverogodišnja inicijativa (2020-2024), sa ciljem modernizacije poljoprivredno-prehrambenog sektora, otvaranja novih i zadržavanja postojećih radnih mjesta te podrške oporavku od krize prouzrokovane COVID-19 virusom u Bosni i Hercegovini.

Projekt "EU4AGRI" finansira Evropska unija u okviru Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA) u vrijednosti od 20 miliona eura. Uz zajedničko sufinansiranje Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) i Češke razvojne agencije (CzDA).

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije