Green Mobility Summit

Vlada KS radi na projektu tramvajske mreže do Dobrinje i aerodroma

07.06.2024. 08:13 / Izvor: Akta.ba
KS

Foto: Ilustracija, screenshot pruga Hrasnica

Ministar Šteta je ukazao da su urbana mobilnost, zelene politike, ekološki prijevoz bitni za svako društvo i državu.

Premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk i kantonalni ministar saobraćaja Adnan Šteta jučer su na Green Mobility Summitu u Sarajevu izjavili da se trenutno radi na na projektu, na osnovu kojeg bit trebala biti uspostavljena tramvajska mreža do Dobrinje i aerodroma.

Uk je naglasio da je Sarajevo primjer napretka i realizacije projekata zelene tranzicije, te da je jedan od gradova koji su dio Misije Net Zero Cities, odnosno koji teže da budu karbon neutralni do 2030. godine.

Samit je okupio stručnjake koji će predstaviti najnovija saznanja iskustva i tehnologije za poticanje održivog i ekološki podobnog transporta i infrastrukture.

"To nam pruža priliku da budemo partneri sa različitim međunarodnim organizacijama posredstvom Delegacije EU u BiH, koja će nam pomoći da kreiramo akcioni plan, a potom i da finansiramo projekte. Vlada KS radi i na smanjenju emisije zagađenog zraka u KS-u i to ulaganjem u javni gradski prijevoz. Završavamo ozbiljan investicijski poduhvat u javni gradski prijevoz. To je jedan segment koji će reducirati zagađenost zraka u KS-u",rekao je Uk.

Ministar Šteta je ukazao da su urbana mobilnost, zelene politike, ekološki prijevoz bitni za svako društvo i državu.

"Intenzivno radimo na tome. Već vidimo velike promjene: rekonstruisanu prugu, gradnju pruge za Hrasnicu, gradnju trolebuske mreže za Vogošću, kupljene nove tramvaje i trolebuse, voz smo integrisali u javni prevoz...Kupit ćemo i dodatne tramvaje i trolebuse, radimo i projekt tramvajske mreže do Dobrinje, do aerodroma, prvi put kupit ćemo i električne autobuse", naveo je Šteta.

Kako je zaključio, cilj je da do 2023. godine, a vjeruje da će se to desiti i ranije, do 2028. godine, 85 posto stanovništva KS na raspolaganju ima ekološki javni prevoz na dohvat ruke - tramvaje, trolebuse, električni autobus i voz.

Najavio je i rekonstrukciju i modernizaciju tramvajskog i trolebuskog depoa, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije