Regionalne ceste razvrstane u magistralne

Investicije / URBANIZAM

Regionalne ceste razvrstane u magistralne

Sukladno Uredbi o mjerilima i kriterijima za kategoriziranje javnih u magistralne ceste, kategoriziraju se ceste koje međusobno povezuju sjedišta entiteta i kantona, sjedišta kantona s većim regionalnim sjedištima susjednih država.

07.05.2016. 08:59 / Izvor: Akta.ba

Federalna vlada je, na prijedlog Federalnog ministarstva prometa i komunikacija, donijela Odluku kojom je regionalna cesta R-462 (Ormanica - Gradačac) razvrstana u magistralnu sa oznakom M-1.9, a regionalna cesta R-464 (Orašje - Odžak) u magistralnu cestu M-14.2.

Sukladno Uredbi o mjerilima i kriterijima za kategoriziranje javnih u magistralne ceste, kategoriziraju se ceste koje međusobno povezuju sjedišta entiteta i kantona, sjedišta kantona s većim regionalnim sjedištima susjednih država (gradovi veći od 100.000 stanovnika) i koje ostvaruju kontinuitet kategorisane magistralne ceste kroz gradove.

Cesta R-462 Ormanica ­ Gradačac veže magistralne ceste M-14 i M-1.8 u magistralnu cestu M-209 i strategijski i prometno je bitna za razvoj kantona i Federacije BiH. Regionalna cesta Orašje - Odžak je podijeljena u dvije dionice: Orašje - Grebnice u dužini od 18 km i Prud - Odžak od 16 km.

Ona je, također, bitna jer povezuje sjedište Posavskog kantona s općinom Odžak, prolazi kroz Republiku Srpsku i grad Šamac. Na području općine Orašje spaja se na magistralnu cestu M-1.8 Tuzla ­ Županja (u Republici Hrvatskoj), dok je u samom centru Odžaka spojena na magistralnu cestu M-14.1.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije