Saniran bedemski zid na ulazu u Stari grad "Jezerski"

16.06.2016. 09:29 / Izvor: Akta.ba
Saniran bedemski zid na ulazu u Stari grad 'Jezerski'

Završeni su radovi na konzervaciji dijela bedemskog zida, odnosno ulaza na Stari grad "Jezerski", inače jednog od nacionalnih spomenika BiH.

Završeni su radovi na konzervaciji dijela bedemskog zida, odnosno ulaza na Stari grad “Jezerski”, inače jednog od nacionalnih spomenika BiH koji se nalazi u istoimenom bosanskokrupskom naselju. Ovu građevinu su, da bi se uvjerili u kvalitet izvedenih radova i dogovorili o nastavku i te kako potrebne sanacije, u društvu mještana ovog kraja obišli načelnik Općine Armin Halitović i ministar za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša USK Tahir Nuhić.

Stari grad “Jezerski”, baš kao i mnogi drugi višestoljetni stari gradovi u BiH, ne odolijeva zubu vremena. Pretrpio je više oštećenja. Posljednje koje je uočeno na bedemskom zidu bilo je i najprioritetnije za sanaciju. Zbog očuvanja spomenika, historijskog i kulturnog dobra Općina Bosanska Krupa je odlučila pristupiti sanaciji bedemskog zida i u tome dobila podršku Ministarstva za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša USK.

"Općina Bosanska Krupa je do sada ulagala u Stari grad u Bosanskoj Krupi, evo sada je došao na red i ovaj u Jezerskom. Sredstva od ekoloških naknada uglavnom trošimo na zaštitu životne sredine, što je i ovdje slučaj, zidovi grada su bili u ruševnom stanju i to se moralo sanirati. U ovoj godini planiramo nastavak radova i to na kuli koja se nalazi unutar zidina Starog grada. Ovo je lokacija koja zasigurno može ponuditi kvalitetan turistički sadržaj na području općine Bosanska Krupa. Istina je da ovdje ima mnogo posla, ali smo opredijeljeni da ovo završavamo", ističe načelnik Halitović.

Sredstva u iznosu od 26.857,35 KM Općina je obezbijedila iz vlastitog i kantonalnog budžeta preko već pomenutog ministarstva.

"Imamo namjeru nastaviti sa ovim projektom koji se uglavnom finansira iz ekoloških naknada koje mi proporcionalno doznačavamo svim općinama kantona pa tako i Bosanskoj Krupi. Sad smo razgovarali i dogovorili da ćemo nastaviti radove za nekih 40 hiljada KM, tako da bi grad mogao dobiti svoj pravi oblik i da bi se mogao staviti u funkciju turizma", kaže ministar Nuhić.

Stari grad “Jezerski” posjeduje unutrašnju okruglu kulu visoku više od dvadeset metara koja je ozidana debelim zidom i vanjsku kamenu ogradu ili bedem visok četiri metra s velikim vratima. Uz kulu je još sagrađen kameni zid visok sedam metara koji je zatvarao četvrtasti prostor površine 1.200 četvornih metara. Za stoljetnu kulu historija bilježi da ju je gradila djevojka iz Bužima, a kameni zid oko grada koji je služio za odbranu podigli su Turci za minulih ratova radi strateške važnosti. Na mjestu gdje postoji mala stara džamija nekad je bila župna crkva Sv. Kuzme i Damjana u biskupiji kninskoj. Prije trinaest godina uvršten je na listu nacionalnih spomenika BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije