Intenzivirana gradnja proizvodnih hala u Industrijskim zonama u Ilijašu

20.04.2017. 12:43 / Izvor: Akta.ba
Intenzivirana gradnja proizvodnih hala u Industrijskim zonama u Ilijašu

Općina Ilijaš je strateški opredijeljena za razvoj industrijske proizvodnje s posebnim fokusom na mala i srednja preduzeća.

U Industrijskoj zoni "Luka" i u Starom Ilijašu intenzivno se grade nove proizvodne hale. Općinski načelnik posjetio je gradilišta firme Standard Furniture Factory i DŽ&R d.o.o. Ilijaš i razgovarao s investitorima o dinamici gradnje i potrebnoj podršci Općine Ilijaš.

Izgradnja proizvodnog kompleksa firme Standard Furniture Factory očekuje se do juna a od jeseni i pokretanje proizvodnje tapaciranog namještaja.

Agencija za zastupanje i posredovanje u osiguranju Dž&R d.o.o. Ilijaš trenutno je investitor na  rekonstrukciji objekta koji će biti namijenjen za tehnički pregled motornih vozila sa potrebim pratećim sadržajima. Objekat se nalazi u ulici Bosanski put br. 103. Završetak radova očekuje se početkom maja nakon čega slijedi pribavljanje potrebnih dozvola i saglasnosti od nadležnih institucija za otvaranje stanice tehničkog pregleda motornih vozila. 

U Industrijskoj zoni Luka investitori Semina (Ezio Inox), Superior group i Lamers također grade svoje proizvodne pogone, a i u Industrijskoj zoni "Željezara" firma Frimeco d.o.o. Ilijaš radi na proširenju postojećih pogona, što je dobar osnov za razvoj ekonomije i rast zaposlenosti.

Općina Ilijaš je strateški opredijeljena za razvoj industrijske proizvodnje s posebnim fokusom na mala i srednja preduzeća iz metaluroško-metalske, drvne industrije i industrije hrane i pića.

Sve relevantne statistike su registrovale da je Općina Ilijaš u posljednje tri godine imala ubjedljivo najveće stope porasta broja zaposlenih u Kantonu Sarajevo. U 2016. godini ona je iznosila 16,4 % ili 550 novihradnih mjesta.  Pored industrije sve više se razvija građevinarstvo, turizam, trgovina, transport i usluge. Privreda Općine Ilijaš je u 2016. godini izvezla roba u vrijednosti od 169 miliona KM, što je pozicionira na drugo mjesto u Kantonu Sarajevo, odnosno na 12. mjesto u FBiH.

Da Općina Ilijaš stvara povoljan ambijent za investitore pokazuje i uključenost Općine u Projekat LIFE, koji implementira Grupacija Svjetske banke, u partnerstvu sa Veleposlanstvom Velike Britanije, Vijećem ministara BiH i entitetskim vladama.

Cilj Projekta je pružiti podršku lokalnim vlastima u Bosni i Hercegovini u jačanju njihove konkurentnosti i podsticanju rasta privatnog sektora kroz smanjenje opterećenja za privredu na lokalnom nivou, dosljednu implementaciju propisa na lokalnom nivou, unapređenje transparentnosti u pružanju usluga građanima i privredi, te unapređenje usluga za investitore i povećanje investicija u općini.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije