Vlada Republike Srpske odbila ponudu Batagona

08.07.2019. 07:55 / Izvor: RTRS
Vlada Republike Srpske odbila ponudu Batagona

U odgovoru Vlade na ovakve zahtjeve potencijalni partnera navodi se da sa ovakvim uslovima nisu zadovoljni.

Nakon što je švicarska kompanija Batagon od Vlade Republike Srpske, uprkos ranije dogovorenom smjeru djelovanja, zatražila da kupi potraživanja samo jedne institucije Republike Srpske od Fabrike glinice "Birač", a u kasnijim periodima parcijalno otkupljuje i ostala potraživanja, Vlada RS negativno je odgovorila na ovakve zahtjeve, javlja RTRS. 

U odgovoru Vlade na ovakve zahtjeve potencijalni partnera navodi se da sa ovakvim uslovima nisu zadovoljni i da se ponuda u vidu parcijalnog plaćanja odbija. 

"Prema ranije potpisanom Memorandumu i zaključcima Vlade Srpske, Batagon može da plati potraživanja u cjelosti, a ukoliko se to ne prihvati i ukoliko iz ove kompanije ostanu pri stavu da žele parcijalno plaćanje, neradni korak morao bi biti raskid ugovora", saopšteno je iz Vlade. 

U odgovoru Vlade Republike Srpske takođe stoji da u ponudi koju je Batagon, ovoj instituciji stavio na razmatranje, Memorandumu, kao i svim zaključcima Vlade Srpske nedvosmisleno definisano da je na otkup stavljen pun iznos potraživanja, te da svaki drugi vid ponuda dovodi u pitanje realizaciju otkupa potraživanja.

"Pomenućemo još jednom i da su Vam u momentu Vaše ponude bile poznate sve pravne okolnosti u vezi sa sudskim postupcima koji su se vodili u vezi sa predmetnim. Kako ste i samo naveli u Vašem aktu da je Batagon International AG čvrsto opredijeljen da uspješno realizuje predmet potraživanja, ona su moguća samo u okviru pomenutih dokumenata – Memorandum o razumjevanju zaključen između Vlade Srpske i društva Batagon International AG i zaključaka Vlade Srpske". 

Švicarska kompanija Batagon je sa Vladom Republike Srpske sklopila ugovor o otkupu 43 miliona KM potraživanja RS od fabrike "Birač" u stečaju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije