Za izgradnju gradskog trga u Istočnom Novom Sarajevu milion eura

20.11.2017. 16:01 / Izvor: SRNA
Za izgradnju gradskog trga u Istočnom Novom Sarajevu milion eura

Tegeltija je rekao novinarima da je ovo najveća pojedinačna donacija Vlade Srbije, koja je donirala sredstva za poboljšanje standarda građana.

Ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija i načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Ljubiša Ćosić potpisali su danas ugovor, kojim je preciziran način korištenja milion evra koje je Vlada Srbije donirala ovoj lokalnoj zajednici za izgradnju gradskog trga.

Tegeltija je rekao novinarima da je ovo najveća pojedinačna donacija Vlade Srbije, koja je donirala sredstva za poboljšanje standarda građana, te naveo da je ovo prvi korak da bi opština Istočno Novo Sarajevo mogla da pokrene proceduru javne nabavke i da se počne raditi na ovom projektu.

On je podsjetio da će Vlada Republike Srpske Istočnom Novom Sarajevu dodijeliti dva miliona KM za završetak sportske dvorane, a, ukoliko dio novca od izgradnje trga preostane poslije javnih nabavki, biće ostavljen na raspolaganje opštini za završetak drugih infrastrukturnih projekata.

"Zadovoljni smo odnosom lokalnih zajednica koje su dobile sredstva Vlade Srbije jer je većina izabrala svoje projekte i pripremile su se za potpisivanje ugovora", kaže Tegeltija.

Komentarišući optužbe da su sredstva dobile opštine u kojim su načelnici iz SNSD-a i da će dio novca biti potrošen za predizbornu kampanju, Tegeltija je rekao da Vlada Srbije ne dodjeljuje sredstva načelnicima, već građanima.

Tegeltija je napomenuo da sredstva za izgradnju vrtića, sportskih dvorana nisu za SNSD, već za građane, jer će svi ti objekti ostati, bez obzira na to ko je i ko će biti načelnik opštine.

Ćosić je rekao da je danas potpisan ugovor koji precizira način usmjeravanja doniranih sredstava prema izvođaču radova, odnosno onome ko bude izabran na tenderu za izgradnju, te naveo da je u završnoj fazi izrada glavnog projekta za gradski trg od 8.000 metara kvadratnih.

On je naglasio da će trg biti građen zajedno sa sportskom dvoranom čiji se krov urušio 2012. godine usljed obilnog snijega za šta će Vlada Republike Srpske izdvojiti dva miliona KM, a opština iz budžeta milion KM.

"Građevinski projekat je u završnoj fazi i očekujemo da ćemo najdalje do 15. decembra uspjeti da raspišemo javni tender za izbor izvođača radova", rekao je Ćosić i izrazio nadu da će od marta početi radovi na oba projekta koji bi trebalo da budu završeni tokom 2018. godine.

On je naglasio da je ovo najveći infrastrukturni projekat, ako se izuzme izgradnja Bolnice Istočno Novo Sarajevo.

Kada je riječ o otvaranju novih radnih mjesta, Ćosić je naveo da postoje mnogi projekti na kojima se radi iz redovnih budžetskih sredstava.

Ćosić je rekao da je na području opštine u toku izgradnja poslovne zone koja će biti završena do polovine iduće godine, za kada postoji dogovor sa pet- šest privrednika koji planiraju da izrade poslovne objekte. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije