Zgrada Osnovnog suda u Foči u novom ruhu za 12 mjeseci

09.04.2018. 13:12 / Izvor: Akta.ba
Zgrada Osnovnog suda u Foči u novom ruhu za 12 mjeseci

Sredstva je obezbijedila Delegacija Evropske unije u BiH, a realizovaće se posredstvom Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH.

Uvođenjem u posao izvođača radova, u Foči je počela rekonstrukcija zgrade Osnovnog suda, investicija vrijedna oko 300.000 eura.

Sredstva je obezbijedila Delegacija Evropske unije u BiH, a realizovaće se posredstvom Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH, koji je prethodno uradio projekat rekonstrukcije.

Radovi podrazumijevaju zamjenu krova, fasade, vrata i prozora, kao i uređenje enterijera ovog objekta koji je izgrađen 1909. godine u vrijeme Austrougraske vladavine, a koji je pod zaštitom države, tako da je rekonstrukcija ujedno i restauracija.

Predsjednik Osnovnog suda Foča Čedo Škipina rekao je da su se četiri godine obraćali na razne adrese i da će zahvaljujući Evropskoj uniji ovoj oronuloj zgradi biti vraćena izvorna ljepota.

“Nadamo se da će zgrada da bljesne i da će biti prava palata pravde. Prostor se ne povećava, zgrada se ne može mijenjati, ali ćemo dobiti optimalne uslove za rad”, naveo je Škipina.

Iz Zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa Republike SRpske, koji je nadležan za konzervatorski nadzor prililkom izvođenja radova, napomenuli su da je najvažnije da se sačuva izvorni oblik objekta.

Iz Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH istakli su da je ova rekonstrukcija dio šireg projekta za pomoć pravosuđu BiH i modernizaciji objekata pravosudnih insitutcija, koji se finasnira iz fondova predpistupne pomoći Ipa 2016.

Izvođač radova je preduzeće "Građenje" iz Istočnog Sarajeva, a rok je 12 mjeseci.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije