UniCredit banka: CIE mogućnosti i podrška razvoju u regiji

08.05.2019. 17:54 / Izvor: Akta.ba
UniCredit banka: CIE mogućnosti i podrška razvoju u regiji
OTVORI GALERIJU

Na današnjem EBRD panelu "CIE mogućnosti - podrška razvoju u regiji", UniCredit banka potvrdila je svoje zalaganje i predanost prema CIE regiji kao važan pokretač razvoja.

Na današnjem EBRD panelu "CIE mogućnosti - podrška razvoju u regiji", UniCredit banka potvrdila je svoje zalaganje i predanost prema CIE regiji kao važan pokretač razvoja.

Prema podacima koji su prezentirani a unutar Press brifinga, napravljen je presjek stanja, preporuka i predviđanja u formi izvještaja a na temu mogućnosti podržavanja razvoja zemalja regije.

Makroekonomski izgledi CIE predviđaju vjerovatnost da CIE nadmašuje tržišta u nastajanju te da će rast u CIE regiji najvjerovatnije ostati na umjerenom tempu u većini zemalja tokom 2019. godine. 

Usporavanje globalne trgovine već je materijalizirano uz kratkoročni oporavak koji se očekuje ovog ljeta zahvaljujući vjerojatnom oporavku njemačke proizvodnje potencijalnog trgovinskog sporazuma između SAD-a i Kine i labavijim globalnim financijskim uslovima nakon što su Fed i ECB postali još otvoreniji.

Kasnije 2019. i 2020. godine globalno usporavanje će uglavnom biti vođeno krajem ciklusa u SAD-u. Očekuje se da će se u zoni eura ekonomski rast usporiti na 1,0 posto u 2019. i 2020 godini.

Unicredit će uticati na očekivani rast BDP-a u zemljama Centralne i Istočne Evrope u 2019. godini, a region će iskoristiti prednosti otvorene ekonomije i stranih direktnih investicija i EU fondova koji igraju važnu ulogu za ekonomiju i osiguravaju potencijal za rast korporativnog sektora malih i srednjih preduzeća. 

Korporativni sektor CIE ostaje konzerviran u smislu finansiranja koje se uglavnom fokusira na tradicionalno bankarstvo. 

Još uvek ima prostora za rast u smislu finansiranja duga i kapitala, iako u velikoj mjeri zavisi od specifičnih faktora svake zemlje. M&A u regionu je doživjela najveću vrijednost u posljednjih 5 godina u 2018. godini, daleko ispod istorijskih maksimuma.

U 2018. godini Unicredit je učestvovao u 20 transakcija u regionu CIE - više nego bilo koja druga investiciona banka. Ovo stavlja UniCredit na poziciju lidera u tabelama M&A lige po broju transakcija petu godinu zaredom.

UniCredit nudi kompletan asortiman bankarskih proizvoda i usluga korporacijama i malim i srednjim preduzećima i fokusiran je na dalje unapređenje svoje ponude, kako bi predvidio i zadovoljio potrebe klijenata.

Sektor malih i srednjih preduzeća u Srednjoj i istočnoj Evropi zapošljava 11,4 miliona ljudi unutar 3,2 preduzeća, što stvara ekonomsku dodanu vrijednost od 195 miliona eura. 

"Kao najveći lider u regionu i snažan partner naših klijenata i zajednica u kojima poslujemo nastojimo da podržimo njihov razvoj i rast. Naša snaga leži u našem dubokom poznavanju lokalnih tržišta, našim jakim međunarodnim mrežama i našim kontinuiranim ulaganjima u digitalizaciju kako bismo zadovoljili i predvidjeli potrebe klijenata. ", izjavio je Andrea Diamanti, ekonomista UniCredit banke, zadužen za korporativno poslovanje.

Ljudski kapital, digitalna spremnost i tehnološki otisak predstavljaju karakteristike koje čine geografiju CIE idealnim temeljem za digitalizaciju, rast i razvoj.

CIE i zapadnoevropska tržišta imaju sličnu populaciju od oko 150 miliona građana, gdje dolazi do konvergencije, što povećava prihode i nominalni BDP na nivo prosjeka EU.

Ivan Vlaho, ekonomista UniCredit banke, zadužen za segment poslovanja sa stanovništvom kaže da UniCredit uslužuje više od 15 % ukupne CIEbankovne populacije sa jednom od najvećih mreža u regji i istinskim multikanalnim pristupom. 

"Koristimo analitiku podataka da bismo zaista upoznali naše klijente i da bismo im pružili najbolje korisničko iskustvo kroz svaki kanal, zahvaljujući najboljoj praksi razmjene iskustava i centrima za kompetentnost, dok istovremeno pojednostavljujemo naše procese. Ova predanost ima pozitivne rezultate. Veličina naše baze klijenata raste, a broj korisnika mobilnog bankarstva se povećao sa 13 posto u 2015. na 40 posto danas.", zaključuje Vlaho. 

Rastući interes za zelene izvore finansiranja, kao što su Zelene obveznice, pokazuje dokaze o tome da kompanije cijene vrijednost održivosti i da su spremne da budu dobar korporativni građanin.

UniCredit je od samog početka bio aktivna na polju zelenih, socijalnih i održivih obveznica, budući da je 2007. zajednički vodeći direktor u Evropskoj investicionoj banci.

N.K.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital