Mastercard propisao novi iznos CVM limita: Do 60KM bez PIN-a

15.04.2020. 09:19 / Izvor: Akta.ba
Mastercard propisao novi iznos CVM limita: Do 60KM bez PIN-a

Što se tiče tržišta Bosne i Hercegovine, povećanje limita je trajno, a biće omogućeno i na tržištu Srbije i Crne Gore.

Prateći praksu koja je već sprovedena u 29 zemalja koje su promijenile CVM limit u prethodnom periodu, Mastercard objavljuje povećanje CVM limita za beskontaktna plaćanja sa 30KM na 60KM u Bosni i Hercegovini od 15.4.2020. godine. Povećanje limita za beskontaktna plaćanja za krajni cilj ima unapređenje korisničkog iskustva prilikom kupovine.

Mastercard je širom Evrope podržao inicijative koje su dovele do značajnog porasta upotrebe beskontaktnog plaćanja karticama i mobilnim uređajima, pa je tako danas čak 75% svih Mastercard transakcija širom Evrope beskontaktno. Povećanje limita za beskontaktna plaćanja znači da će korisnici kartica i trgovci moći da obave više transakcija prilkom kupovine odnosno prodaje, bez potrebe da unose PIN ili koriste gotovinu.

"Mastercard je među prvima prepoznao potencijal i omogućio da svi terminali za plaćanje postanu beskontaktni počevši od 01.01.2020. Svjedoci smo koliko brzo su korisnici prihvatili beskontaktno plaćanje kao poželjan način plaćanja u njihovim svakodnevnim aktivnostima. Današnja najava ne samo da omogućava više slobode pri izboru načina plaćanja, već korisnicima pruža dodatnu podršku u svakodnevnim izazovima sa kojima se trenutno suočavaju", izjavila je Jelena Ristić, direkorka za tržišta Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine u kompaniji Mastercard.

Među 29 navedenih zemalja Velika Britanija, Irska, Estonija i Poljska su vodeće u pogledu uspostavljanja trajnog limita, dok Holandija i Grčka sprovode privremena povećanja limita kako bi pomogle svojim građanima da lakše obavljaju kupovinu u ovom izazovnom periodu.

Što se tiče tržišta Bosne i Hercegovine, povećanje limita je trajno, a biće omogućeno i na tržištu Srbije (sa 3.000 RSD na 4000 RSD) i Crne Gore (sa 30 EUR na 40 EUR).

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital