Mastercard istraživanje

Evropljani će ove godine više trošiti na putovanja i iskustva

28.03.2024. 08:57 / Izvor: Bloombergadria.com
Evropa

Rast potrošnje na nematerijalne proizvode.

Ove godine Evropljani će fokus staviti na putovanja i iskustva, a s obzirom na to da će Evropa biti domaćin nekoliko globalnih sportskih događaja, velikih muzičkih turneja i međunarodnih filmskih festivala, većina njih će u ovu svrhu potrošiti više nego u 2023.

Evropa se već tradicionalno nalazi na vrhu liste najposjećenijih turističkih destinacija - u 2023. godini privukla je nevjerovatnih 700 miliona turista, prema podacima Svjetske turističke organizacije.

Prema novom Mastercard istraživanju koje je obuhvatilo više od 16.000 potrošača, u ovoj godini će Evropljanima, ali i svim njihovim posjetiocima, dragocjeni trenuci biti podjednako bitni, te 88 posto ispitanika navodi kako planira potrošiti isto ili više novca na iskustva u 2024. u poređenju s 2023. godinom.

Rast potrošnje na nematerijalne proizvode

"Nije ni čudo što Evropljani cijene iskustva više nego ikada ranije. Evropa je kolijevka bogatog kulturnog naslijeđa, sjajnih sportskih i muzičkih događaja i nevjerovatnih destinacija, što je čini idealnom pozornicom za kreiranje uspomena koje traju cijeli život", kaže Raja Rajamannar, direktor marketinga i komunikacija u kompaniji Mastercard.

Trend rasta potrošnje na nematerijalne u odnosu na materijalne proizvode bilježe i podaci Mastercard Ekonomskog instituta.

Oni otkrivaju da je udio potrošnje na iskustva kao što su putovanja ili večere u restoranima porastao u 2023. na 22 posto ukupne evropske potrošnje, sa 19 posto, koliko je iznosio 2019. godine. S druge strane, udio potrošnje na materijalna dobra ostao je stabilan.

"Potrošači su se tokom proteklih nekoliko godina nesumnjivo suočili s izazovnim izborima po pitanju toga za šta će izdvajati novac. Uprkos tome, davanje važnosti bitnim iskustvima nije nestalo", istaknula je Natalia Lehmanova, glavna ekonomistkinja za Evropu iz Mastercard Ekonomskog Instituta.

Dodaje da kako se turbulencija koju su izazvale inflacija i visoke kamatne stope postepeno smiruje, potrošači će sada vjerovatno usmjeriti više novca na diskrecionu potrošnju.

"Spektakularni događaji poput velikih sportskih takmičenja, turneja velikih izvođača i međunarodnih filmskih festivala će vjerovatno biti pri vrhu shopping liste Evropljana", kaže.

Istraživanje otkriva da je, kada je riječ o iskustvima, najveći broj ispitanika naveo kako se raduje putovanjima, a zatim slijede posjete koncertima, događaji na otvorenom, kulinarska putovanja i spa vikendi.

Putovanja i vrijeme provedeno s porodicom su iskustva na koja ispitanici najviše troše.

Kada je riječ o razlozima zbog kojih se novac prvenstveno izdvaja za iskustva, "neopipljiva" korist navodi se kao ključni motivator.

Skoro 78 posto evropskih ispitanika navelo je da se potrošnja na iskustva obično ili uvijek isplati, dok je samo četiri posto onih koji smatraju da je rijetko vrijedno ulaganja.

Među onima koji su najviše skloni ovakvom razmišljanju su državljani Kipra, Portugala i Bugarske.

Skoro polovina evropskih ispitanika rekla je kako im iskustva donose najbolje uspomene, a više od trećine Evropljana izjavilo je kako im je određeno iskustvo promijenilo poglede na svijet, te da im zajednička iskustva s drugima obogaćuju život, bilo da je to putovanje, neki kulturni događaj ili jednostavno uživanje u zajedničkom obroku.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital