EBRD obacuje optužbe o netransparentnom vlasništvu u United Groupu

06.09.2020. 08:16 / Izvor: seebiz.eu
EBRD obacuje optužbe o netransparentnom vlasništvu u United Groupu

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) odbacila je tvrdnje o njenim "sumnjivim transakcijama i netransparentnom vlasništvu" u United Groupu (UG).

Sve investicije EBRD-a u United Group su izvršene u skladu sa politikom, propisima i procedurama Banke, navodi EBRD u reagovanju na tekstove koje je ranije objavio Kurir.

Te procedure, dodaje se u saopštenju EBRD-a, uključuju temeljnu analizu investicije i poslovanja, kao i procenu uticaja na tranziciju.

Nakon završetka ovog strogog procesa, kako se objašnjava, odobrenje investicija se vrši pod nadležnošću i nadzorom Odbora direktora, koji uključuje i predstavnika Republike Srbije, koja je jedna od akcionara Banke.

Ustanovljene procedure ostaju u potpunosti validne i obavezujuće, i predstavljaće i ubuduće okosnicu odnosa EBRD-a prema poslovnom angažovanju sa United Groupum, piše u saopštenju.

Iz EBRD-a navode da primenjuju istu politiku i procedure na sve svoje investicije, uključujući i procedure koje se odnose na korporativno upravljanje i integritet poslovanja.

To je, napominju, slučaj i sa United Groupom, gde je EBRD utvrdio da se kompanija pridržava visokih standarda korporativnog upravljanja.

U saopštenju se navodi da dnevna štampa izričito iznosi optužbe protiv osobe zaposlene u EBRD-u u vezi sa United Grupom dodaje da "ne postoji veza između investicija EBRD-a u United Groupu i položaja i dužnosti dotične osobe zaposlene u EBRD."

Svi zaposleni u EBRD-u, kaže se dalje, podležu Kodeksu ponašanja Banke koji je javno objavljen na njenoj internet stranici.

Banka takođe navodi da je odgovorila na zahteve medija i blagovremeno obezbedila sveobuhvatne odgovore u dva navrata, na dve različite liste pitanja poslatih od strane dnevnog lista.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital